Problemen met Startersleningen dienen opgelost te worden.

Gemeenten moeten zo snel als mogelijk gaan stoppen met het stellen van allerlei beperkende voorwaarden aan de starterslening. Dat zei Maxime Verhagen – voorzitter van Bouwend  Nederland – in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Maxime Verhagen

Verhagen: “Startersleningen waren bedoeld om het voor starters makkelijker te maken om een huis te kopen. Door iets meer te kunnen lenen en in het  begin niet te hoeven aflossen op de hypotheek, zodat de maandlasten wat  lager zijn. Maar door heel veel extra regeltjes en rare voorwaarden is  de starterslening nu eerder een blokkade dan een steuntje in de rug. De starter moet bijvoorbeeld al woonachtig zijn in die gemeente of een  sociale huurwoning achterlaten. Veel starters komen daardoor dus niet  in aanmerking voor een starterslening. En als ze daar wel voor in  aanmerking komen, dan willen ze de lening niet vanwege de ongunstige  voorwaarden en bijkomende kosten”.

Verhagen wijst er voorts op dat in het recent afgesloten Woonakkoord is toegezegd dat het Rijk extra geld voor startersleningen beschikbaar stelt via het  Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). “Iedereen heeft er belang bij  dat de startersregeling goed werkt: starters, woningverkopers, banken  en het Rijk. En ook de gemeenten, want stilstand op de woningmarkt  levert de gemeente veel minder op aan grondopbrengsten, leges en ozb”.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s