De overheid moet stoppen met het doorberekenen van toezichtkosten aan bedrijven

14-09-2016 | Bron MKB Nederland

De overheid moet stoppen met het doorberekenen van toezichtkosten aan bedrijven. Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op een advies van de Raad van State. Die stelt dat toezicht een collectief doel dient en daarom uit de algemene middelen betaald moet worden. 

Stap te ver
Over het nut van toezicht op de naleving van regelgeving bestaat geen enkele twijfel, aldus de ondernemersorganisaties. Net zomin als over boetes bij niet-naleving van de regels. Het doorberekenen van reguliere toezichtkosten is echter ‘meer dan een stap te ver’. De Nederlandsche Bank (DNB) rekent al 156 miljoen door op jaarbasis. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) brengt 96 miljoen in rekening, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 90 miljoen en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) 83 miljoen.

Collectieve goederen
MKB-Nederland en VNO-NCW stellen op basis van de definitie van de Raad van State dat voedselveiligheid, marktordening en een betrouwbaar financieel landschap collectieve goederen zijn. Het toezicht daarop moet dan ook uit de collectieve middelen worden betaald. ‘Er is immers geen sprake van een individueel profijt, maar van profijt voor de totale maatschappij.’ Dat sluit ook aan op het rapport ‘Maat houden’ dat het kabinet zelf heeft opgesteld.

Perverse prikkel
Het doorrekenen van de kosten tast volgens de ondernemersorganisaties ook de onafhankelijkheid van het toezicht aan. Bovendien krijgen toezichthouders zo een ‘perverse prikkel’ om te sturen op inkomsten in plaats van op naleving en risico.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s