De economie lijkt weer aan te trekken

Consumenten hebben in juni 2015 2,2% meer uitgegeven dan in juni vorig jaar, zo geeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan. Vooral aan woninginrichting en aan huishoudelijke apparaten werd meer besteed.

Vooral aan woninginrichting en aan huishoudelijke apparaten werd meer besteed
De uitgaven aan duurzame goederen stegen het sterkst (5,7%). Dit komt mede voort uit de opleving van de woningmarkt. Ook besteedden consumenten in juni meer aan personenauto’s.

We besteedden 1,8% meer aan voedings- en genotmiddelen. Aan overige goederen zoals gas- en motorbrandstoffen gaven we met z’n allen 3,9% meer uit. Ten slotte gaven we 1,0% meer uit aan diensten, zoals woninghuur, reizen, bezoek aan restaurant en kapper, en verzekeringen. Uitgaven aan diensten belopen momenteel ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen.

Het lijkt erop dat de economie aantrekt
Volgens de Consumptieradar van CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in augustus per saldo gunstiger dan in juni. In juli waren de condities wat slechter dan in juni. De consumptieradar laat aan de hand van 6 indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse consumptie gunstiger of minder gunstig zijn geworden.

De verbetering in augustus ten opzichte van juli komt doordat het oordeel van consumenten over de toekomstige werkgelegenheid een stuk positiever is dan vorige maand. Ook de toename van de koerswaarde van Nederlandse aandelen op jaarbasis was aanzienlijk groter dan een maand eerder. Verder waren ondernemers in de industrie minder negatief over de toekomstige werkgelegenheid. Al bij al lijkt het er meer en meer op dat de economie aantrekt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s