Visie NNEK op de huidige onrust op de financiële markten

Achtergrond van de onrust op de financiële markten

Op alle aandelenbeurzen wordt het koersverloop van de afgelopen dagen vooral bepaald door het nieuws over een mogelijke afkoeling van de Chinese economie. Angst voor tragere groei in China zorgt voor lagere koersen op alle aandelenbeurzen wereldwijd.

Beleggers twijfelen of het huidige groeitempo van de Chinese economie houdbaar is. In 2009 bedroeg deze groei nog bijna 12%. Vanaf dat jaar is het groeitempo afgenomen. Over de eerste helft van 2015 rapporteerden de Chinezen een groei van 7% ten opzichte van een jaar eerder.

Beleggers twijfelen aan de kwaliteit van deze statistiek. Zij denken dat de werkelijke groei (al) lager ligt. Een harde landing van de Chinese economie (een snelle draai van groei naar zeer langzame groei, stilstand of zelfs recessie) zien zij als een mogelijk risico voor de wereldeconomie. Samen met deflatie in de Eurozone zou dit er toe kunnen leiden dat onder meer ook de VS in een recessie wordt geduwd.

China is een grote afnemer van grondstoffen. Daardoor zien we ook koersdalingen op de grondstoffenmarkten, waaronder de olieprijs. Dit is weer nadelig voor opkomende markten, die op hun beurt voor een groot deel van hun inkomsten afhankelijk zijn van grondstoffen. Daarentegen reageren de obligatiebeurzen nauwelijks op de dalingen van de aandelenbeurzen.

NNEK heeft in maart dit jaar de  portefeuilles van haar klanten herwogen en het belang in aandelen teruggebracht. NNEK vond in die periode dat aandelenkoersen hard waren opgelopen.

Onderdeel van het beleid is geen beslissingen te nemen op basis van emoties. Op dit moment lijkt er sprake te zijn van een paniektoestand op de beurzen. De vraag is of hierdoor een overreactie ontstaat, die later leidt tot een herstel. Dit is uiteraard niet te voorspellen. Daarom wordt besloten om op dit moment geen aanpassingen in de portefeuilles van onze klanten te doen. Niets doen kan ook een weloverwogen beslissing zijn.

“Uiteraard monitoren we de portefeuilles van onze klanten dagelijks. Dalen de koersen verder, dan beslissen we over het vergroten van het aandelenbelang. We kopen dan dus – een klein belang –  aandelen aan op die lagere koersniveaus, waarbij we – een klein belang – obligaties verkopen. Ook als koersen niet verder dalen, of zelfs herstellen, kunnen we besluiten tot een herweging van het aandelenbelang. Bij een herweging beoordelen wij altijd of het risico van de portefeuille als geheel binnen de door ons gestelde grenzen blijft”.

Vragen?

Voor vragen en/of advies kun je altijd contact leggen met http://www.middenbrabantadvies.nl of telefonisch: 013-5212001. Peter Dirks

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s