Klachten loket voor gedupeerde klanten met rentederivaten

Kifid opent loket voor rentederivaten

Gepubliceerd op 24 december 2014 | door DNB.nl

Het klachteninstituut financiële dienstverlening (Kifid) opent op verzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) een tijdelijk loket voor de behandeling van geschillen tussen kleine MKB-bedrijven en banken over rentederivaten.

Hiermee wordt kleinere ondernemers  een laagdrempelig alternatief voor de rechter geboden om eventuele geschillen te toetsen als zij er met hun bank niet uitkomen. Het loket gaat op 26 januari open. De regeling voor dit loket is afgestemd met MKB-Nederland.

Het nieuwe loket bij het  Kifid staat open voor kleinere MKB-bedrijven die voor een gang naar de rechter mogelijk een drempel ervaren. Daarbij wordt aangesloten bij de definitie van kleine bedrijven zoals opgesteld door de Europese Commissie. Een ondernemer is een klein MKB-bedrijf indien hij op het moment van afsluiten van het rentederivaat minder dan 50 werknemers had en een omzet of balanstotaal van maximaal 10 miljoen euro. Deze ondernemers kunnen bij het loket terecht als zij de klachtenprocedure bij de bank hebben doorlopen. Net als voor consumenten geldt ook hier dat het Kifid klachten behandelt waarvan de vordering niet hoger is dan 1 miljoen euro.

Banken dragen de kosten voor dit loket. Wel wordt ondernemers een bijdrage van 500 euro gevraagd in de kosten voor de behandeling van het geschil en 1000 euro bij een hoger beroep. Als de ondernemer in het gelijk wordt gesteld krijgt hij deze kosten weer terug. Hiermee vormt het loket een betaalbaar en toegankelijk alternatief voor een gang naar de rechter. De uitspraken van het Kifid zijn bindend.

Banken werken op dit moment in nauw overleg met de Autoriteit Financiële Markten aan een herbeoordeling van de lopende rentederivaten in het MKB. Hierbij wordt bekeken of het product passend is voor de klant en of de dienstverlening en informatieverstrekking bij afsluiten van het derivaat  juist zijn geweest. Deze herbeoordeling zal zomer 2015 zijn afgerond. Waar een probleem wordt geconstateerd zal de bank een oplossing bieden aan de betreffende klant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s