ZZP’ers opgelet: VAR-verklaring gaat verdwijnen !!

ZZP’ers opgelet: De VAR-verklaring gaat verdwijnen

De onder freelancers en zzp’ers bekende VAR-verklaring gaat verdwijnen en wordt vervangen door de Beschikking Geen Loonheffingen (BGL). Dat blijkt uit een wetsvoorstel welke staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Bij de huidige Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vraagt een ZZP’er aan de Belastingdienst een oordeel of zijn inkomen wel of niet geldt als loon. ZZP’ers moeten vervolgens een VAR tonen aan hun opdrachtgevers, zodat deze weten dat er geen loonheffing hoeft ingehouden te worden. In de praktijk leverde dit veel ongewenste schijnconstructies op.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Bij problemen was de ZZP’er altijd verantwoordelijk voor de financiële consequenties. Daar komt nu een einde aan. Met de invoering van de BGL worden de ZZP’er en de opdrachtgever verantwoordelijk voor de vraag of er feitelijk sprake is van een met belasting geleverde loonbetrekking.

Zodra de BGL is ingevoerd kan de ZZP’er via een webmodule een aantal vragen beantwoorden. De daaruit volgende beschikking moet de opdrachtgever controleren voordat de opdracht daadwerkelijk wordt verstrekt.

Toename aantal ZZP’ers

Het aantal ZZP’ers in Nederland wordt momenteel geschat op circa 900.000. De komende jaren zal het aantal ZZP’ers naar verwachting verder stijgen tot zo’n 1.200.000.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s