Ebole, wel of niet op reis

Ebola, wel of niet op reis

Amsterdam, 24 september 2014 – Sinds februari 2014 is er sprake van een Ebola-uitbraak in diverse landen in Afrika. Het actuele advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is om niet te reizen naar de landen Guinee, Liberia en Sierra Leone. Reist uw klant binnenkort naar één van de landen waar het Ebolavirus voorkomt, dan heeft dit wellicht invloed op de reis. Hieronder zetten we wat feiten en informatie op een rij.

Besmettingsgevaar

Het Ebolavirus veroorzaakt een zeldzame, maar zeer ernstige infectieziekte die gepaard gaat met bloedingen in het lichaam. Het virus wordt overgebracht door direct contact met besmette personen via bloed of andere lichaamsvloeistoffen of door het eten van rauw vlees van besmette wilde dieren. Patiënten zijn alleen besmettelijk vanaf het moment dat zij ziek zijn. Contact met gezonde mensen houdt dus geen risico in. Het risico om besmet te worden voor reizigers is zeer klein.

Voorkomen is beter dan genezen

Ondanks dat het besmettingsgevaar zeer klein is, is het toch goed om de nodige (hygiëne)maatregelen in acht te nemen:

  • Vermijd contact met patiënten (en hun lichaamsvocht) die symptomen van Ebola vertonen;
  • Vermijd contact met stoffelijke resten en/of lichaamsvocht van overleden patiënten;
  • Vermijd contact met materialen van de patiënt die mogelijk besmet zijn (bijvoorbeeld injectienaalden, kleding, lakens en eetgerei);
  • Blijf uit de buurt van levende en/of dode wilde dieren (waaronder apen, antilopen, knaagdieren en vleermuizen);
  • Eet geen rauw vlees of ‘bushmeat’*;
  • Vrij veilig;
  • Was regelmatig de handen met zeep of andere ontsmettingsmiddelen;
  • Vermijd plekken waar vleermuizen verblijven, zoals grotten of geïsoleerde schuilplaatsen.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen en veiligheidsinformatie over landen. Aan de hand van kleurcodes wordt bepaald hoe veilig een land is. Het meest actuele advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is om niet te reizen naar de landen Guinnee, Liberia en Sierra Leone. Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken is altijd het meest recente advies terug te lezen. Ook is er een handige Reisadvies App beschikbaar. Op die manier is informatie altijd bij de hand. Ook zonder internetverbinding. Om de reisadviezen te verkrijgen én actualiseren is er wel internetverbinding nodig.

 

Er wordt afgeraden om te reizen en nu?

Heeft uw klant een reis geboekt naar een van de landen waarvoor wordt afgeraden naartoe te gaan? Dan raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken af om de reis voort te zetten. De reis kan in dat geval wellicht omgeboekt worden bij de touroperator. Eventueel kan er gebruik gemaakt worden van het Calamiteitenfonds.

 

Meer informatie: Bron Allianz

In het bericht ‘wat dekt de reis- en annuleringsverzekering’ leest u meer over wat wel en niet gedekt is in geval van rampen, terrorisme of calamiteiten. Ook geven we hier antwoord op de meest gestelde vragen.Heeft u andere vragen, of wilt u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met Midden Brabant Advies. Dit kan via telefoonnummer 013-5212001. Bereikbaar op werkdagen tussen 9:00 – 17:00 uur.

*Bushmeat is vlees dat afkomstig is van de jacht op wilde dieren in de tropen. Bijvoorbeeld zoogdieren, zoals egels en apen of reptielen (o.a. schildpadden en slangen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s