Tot en met 31 december 2014 is het mogelijk euro 100.000 belastingvrij te schenken voor een eigen woning

Tot en met 31 december 2014 is het mogelijk euro 100.000 belastingvrij te schenken voor een eigen woning.

Tussen de schenker en begunstigde is op zich geen familieverhouding vereist, doch in de praktijk gaat het circa 90% van de gevallen (tot nu toe) om ouders die aan hun kinderen schenken. In circa 30% van de gevallen gaat het om de kwijtschelding op een eerdere lening aan de kinderen voor hun woning. De lening wordt dan omgezet in een schenking wat later besparing van erfbelasting oplevert.

De begunstigde moet de eigen-woning-schenking investeren in een eigen woning. Dat kan door bijvoorbeeld een huis te kopen of af te lossen op de hypotheek. De eigen-woning-schenking blijkt een groot succes. In de praktijk wordt de belastingvrije schenking ook vaak ingezet om het vermogen te verminderen in het kader van de AWBZ-zorgbijdrage of toekomstige erfbelasting.

Ouders die hun kinderen in het verleden al de eenmalig grote vrijgestelde schenking hebben gegeven, mogen niet zo maar de volledige euro 100.000 belastingvrij schenken. De eerdere schenking moet van de euro 100.000 worden afgetrokken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s