Ontwijkingroute verhoging assurantiebelasting wordt geblokkeerd

Ontwijkingroute verhoging assurantiebelasting wordt geblokkeerd

11-10-2012  Bron Adfiz

Tussentijds aanpassen polissen heeft geen zin

Het ministerie van Financiën gaat voorkomen dat klanten de verhoging van de assurantiebelasting (deels) kunnen ontlopen. De mogelijke ingangsdatum van de verhoging wordt later dan 1 januari. Deze voornemens heeft het ministerie gedeeld in een overleg met marktpartijen, waaronder Adfiz. Daarmee wordt het zinloos voor consumenten en ondernemers om hun polissen nog tussentijds te prolongeren en op jaarbetaling te zetten.

Het moment van betaling is voor de belastingdienst straks niet van belang. Het is in principe de bedoeling dat over alle premie die betrekking heeft op de periode na de verhoging 21% assurantiebelasting wordt geheven. Het nu nog tussentijds omzetten van een polis levert in ieder geval geen financieel voordeel op. In de loop van 2013 volgt namelijk een naheffing voor de verhoogde assurantiebelasting.

Let op: het ministerie heeft meegedeeld dat zij het zo wil gaan regelen. De feitelijke wijziging  moet nog geschreven en ingevoerd worden.

Hoe werkt het in de praktijk?

Verzekeraars hebben aangegeven de naheffing te regelen door de betreffende prolongaties op de ingangsdatum van de verhoging  terug te draaien en opnieuw te prolongeren met het hoge belastingtarief. Wanneer u de premiebetaling via uw adviseurheeft lopen of wanneer u direct betaalt voor uw met assurantiebelasting belaste dienstverlening (fee of abonnementen) zal u vanaf de ingangsdatum het 21%-tarief in rekening worden gebracht.

Omzetten assurantie belasting naar  BTW is niet mogelijk

Van vele kanten is de suggestie opgeworpen de politiek voor te stellen de assurantiebelasting om te zetten naar BTW. Adfiz heeft deze mogelijkheid onderzocht en dit blijkt niet mogelijk vanwege de Europese richtlijn die financiële dienstverlening vrijstelt van BTW-heffing. Om dit mogelijk te kunnen maken zal de richtlijn op dit punt aangepast moeten gaan worden.

Als dat inderdaad mogelijk wordt, zie ik feitelijk geen grond om de assurantiebelasting op 21% te stellen. Verzekeringen zijn immers een algemene dagelijkse levensbehoefte. Deze behoeften/diensten worden in de regel belast met het lage BTW-tarief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s