Verhoging assurantiebelasting raakt alle Nederlanders

Tijdens de formatie-onderhandelingen hebben Rutte en Samsom een deelakkoord bereikt en delen daarvan zijn nu naar buiten gebracht. Zo wil men de forensentaks – die door het Lenteakkoord werd voorgesteld – schrappen. Ter financiering hiervan wil men de assurantiebelasting fors gaan verhogen.

Verhoging van de assurantiebelasting – van nu 9,7% naar 21% – gaat elke verzekeringnemer of huishouden gemiddeld meer dan 100 euro per jaar kosten. Dat is volgens verzekeraars een aanzienlijke aanslag op de koopkracht van Nederlanders.

Vorig jaar bedroeg de assurantiebelasting nog 7%. Met de verhoging van de assurantiebelasting naar 21 procent dus een verdrievoudiging in enkele jaren. Eerdere berekeningen van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek toonden al aan dat elke procent meer assurantiebelasting verzekerden euro 125 miljoen extra kost. Dus zo haal je als overheid euro 1,3 miljard op.

Met het afschaffing van de forensentaks wordt elke Nederlander en Nederlandse onderneming/ondernemer financieel fors geraakt; dus niet alleen de forens. Volgens het Verbond van Verzekeraars een sigaar uit eigen doos. Mijns inziens zijn we met z’n allen de sigaar; rijk, arm, of bedrijf. De financiele sector in het bijzonder.

 

Een gedachte over “Verhoging assurantiebelasting raakt alle Nederlanders

  1. Feitelijk zou de assurantiebelasting op het lage tarief van 6% gesteld dienen te worden en gelijkgesteld met de BTW regeling. Van vele kanten is de suggestie opgeworpen de politiek voor te stellen de assurantiebelasting om te zetten naar BTW. Deze suggestie is inmiddels onderzocht op realiseerbaarheid. Het blijkt dat dit niet mogelijk is vanwege Europese richtlijnen daarvoor. In de Europese richtlijn is de financiële dienstverlening vrijgesteld van BTW-heffing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s