De klant moet het weer voor het zeggen krijgen in bank- en verzekeringsland !!

Argenta-casus toont aan: portefeuillerecht moet worden uitgebreid

24-09-2012  Bron Adfiz.nl

Argenta heeft in juli collectief de samenwerkingsovereenkomst met bemiddelaars opgezegd voor internetspaarrekeningen met een portefeuille kleiner dan 2 miljoen. Doordat er  voor spaarrekeningen geen portefeuillerecht geldt kan Argenta dit doen.  Na interventie door Adfiz heeft Argenta alsnog de goodwill-vergoeding verhoogd tot negen maanden. Adfiz heeft de betreffende financieel dienstverleners aanbevolen dit aanbod te accepteren. De kwestie toont voor Adfiz aan dat uitbreiding van het portefeuillerecht noodzakelijk is. Alleen zo is te regelen dat de keuze van de klant voor een onafhankelijk adviseur niet kan worden genegeerd door aanbieders die willen overgaan op directe bediening van de klant voor reeds gesloten producten.

De dienstverlening van onafhankelijk financieel adviseurs is niet gericht op (individuele) producten. Adviseurs kijken naar wensen en mogelijkheden op het gebied van bijvoorbeeld kredietverlening en vermogensopbouw. Daarbij kan een breed assortiment aan mogelijke oplossingen en financiële producten in combinatie aan de orde komen, waaronder ook spaarrekeningen. Bij spaarrekeningen, maar ook bijvoorbeeld bij hypotheken is nu nog geen portefeuillerecht geregeld. Daardoor kunnen aanbieders van deze individuele producten klanten inlijven die bewust voor de brede dienstverlening van een onafhankelijk adviseur hebben gekozen. De Argenta-casus bewijst dat dit in de praktijk gebeurt. Een aanbieder kan besluiten producten alleen nog maar rechtstreeks aan te bieden. Zonder portefeuillerecht van de bemiddelaar kan de aanbieder dan de klant van de adviseur inlijven. Dit maakt duidelijk dat uitbreiding van het portefeuillerecht noodzakelijk is. Alleen dan heeft de klant de zekerheid dat zijn adviseur zolang hij dat wenst, ook zijn adviseur kan blijven.

Die noodzaak sluit aan bij de wens van de politiek en van de markt dat alle klanten een bewuste keuze maken voor een bepaald type financiële dienstverlening. Alle transparantie-eisen zijn daar op gericht. Het zou onbestaanbaar moeten zijn dat een aanbieder die bewuste klantkeuze met een pennenstreek ongedaan kan maken. Het Verbond van Verzekeraars heeft een aantal maal naar voren gebracht dat het portefeuillerecht niet meer van deze tijd is. Adfiz meent dat het portefeuillerecht juist in de nieuwe wereld een noodzakelijk recht is voor de klant. Alleen zo kan veilig gesteld worden dat de klant de regie heeft en houdt op de manier waarop hij zijn financiën wil regelen. Wij zullen er bij het ministerie en de politiek op aandringen dat zij spoedig een totaal-portefeuillerecht realiseren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s