Dekkingsgraad pensioenfonds ABP daalt verder

De dekkingsgraad van het ABP-pensioenfonds is gedaald van 95% eind maart naar 94% eind april. Een verdere afstempeling dreigt.

De dekkingsgraad is daarmee terug op het niveau van eind 2011 en ruim onder het verplichte minimum van 105%. De dekkingsgraad geeft aan of pensioenfondsen nog aan hun toekomstige verplichtingen kunnen voldoen.

Door de lage rentestand en de aanhoudende malaise op de financiële markten zit de dekkingsgraad van veel pensioenfondsen, waaronder die van ABP, al tijden onder de wettelijk vereiste 105%. ABP kondigde daarom in februari al een voorgenomen verlaging van de pensioenen aan met 0,5%. Daarnaast gaat een tijdelijke opslag op de premie omhoog van 1 naar 3%.

De verlaging van de pensioenen gaat in vanaf 1 april 2013, maar begin 2013 maakt ABP opnieuw de balans op om te bezien of de verlaging moet worden doorgezet. ”Of de verlaging van het pensioen doorgaat is afhankelijk van de financiële positie aan het eind van dit jaar. Om verlaging te voorkomen moet onze dekkingsgraad in de resterende maanden van dit jaar wel flink aantrekken”, aldus ABP-voorzitter Henk Brouwer. De verplichtingen van het fonds liepen eind vorige maand op tot 275 miljard euro. De bezittingen van ABP hadden toen een waarde van 260 miljard euro.

Het ABP moet, net als alle andere Nederlandse pensioenfondsen, eind 2013 op dekkingsgraad van 105% staan. Dat is wettelijk zo geregeld en wordt hard gehandhaafd door DNB. Als het ABP de komende anderhalf jaar zo rond de 94% blijft hangen, dan moet het pensioenfonds in totaal 11% afstempelen op de pensioenen. Op 1 april 2013 volgt in ieder geval een eerste minimale verlaging van 0,5%. Eind 2013 volgt dan een korting van 7%, en begin 2014 volgt wederom een korting, nu van 3,5%. Een hard gelag voor gepensioneerden, de koopkracht zal flink dalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s