Dekkingsgraad Pensioenfonds ABP zakt naar 83%

Dekkingsgraad Pensioenfonds ABP zakt naar 83%

De slechte financiele markten en de lage rente zorgt voor een grote onderdekking bij de pensioenfondsen. De rekenrente die het ABP hanteert is gezakt naar 1,77%. Dit is het laagste percentage ooit. De Nederlandsche Bank staat toe dat er gerekent mag worden op basis van een gemiddelde rente over de laatste drie maanden. Bij een ongewijzigde rekenrente zal dat betekenen dat de dekkingsgraad van het ABP binnen drie maanden zakt naar 83%.

Het ABP moet eind dit jaar op een dekkingsgraad staan van 100%. Halen ze dat niet en is de dekkingsgraad dan bijvoorbeeld nog steeds 83%, dan gaat er 17% van het pensioen af. Herstelt de dekking in 2013 ook niet, dan komt er nog 5% extra korting bij en komt de korting uit op in totaal 22%. Het ABP heeft tot nu toe alleen een kleine korting van 0,5% aangekondigd per 1 april 2013.

In Politiek Den Haag wordt momenteel onderzocht of het mogelijk wordt dat pensioenfondsen met een andere [hogere] rekenrente-systematiek kunnen gaan rekenen. Bij bijvoorbeeld een vaste rekenrente van 4% zou de dekkingsgraag van het ABP in een klap boven de 115% komen.

Realistischer is echter dat de rente – en daardoor ook de rekenrente – in Nederland verder zakt. Dit in lijn met bijvoorbeeld Duitsland. In dat geval zullen de pensioenuitkeringen nog verder onder druk komen. Dit geldt overigens niet alleen voor het ABP. Ook de overige pensioenfondsen hebben te kampen met slechte beleggingsresultaten en een lage rentestand.

Een gedachte over “Dekkingsgraad Pensioenfonds ABP zakt naar 83%

  1. Ik hou van de waardevolle informatie die u in uw artikelen. Ik zal bookmark uw blog en hier weer controleer regelmatig. Ik ben vrij zeker dat ik veel nieuwe dingen te leren hier! Veel succes voor de volgende!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s