Dekkingsgraad Pensioenfondsen weer terug op een te laag niveau

De dekkingsgraad van het pensioenfonds voor de metaalelektro PME staat er het slechtst voor van de grote Nederlandse fondsen. Voor eind augustus werd een offcieeel cijfer van 91,5% gerapporteerd. Inmiddels is de dekkingsgraag gedaald naar 88%; gelijk aan het cirisnuveau van eind 2008. zakt de dekkingsgraad per vandaag naar het crisisniveau van 88 punten.

Het cijfer, dat de verhouding weergeeft tussen het vermogen van een pensioenfonds en de toekomstige financiële verplichtingen [de dekkingsgraad], mag niet onder 105 procent komen. Gebeurt dat wel, moet het fonds dat melden bij De Nederlandsche Bank (DNB) en een herstelplan opstellen. Gemiddeld is de dekkingsgraad voor alle Pensioenfondsen op circa 95% gekomen.

De pensioenfondsen wijten de slechte cijfers aan de dalende beurskoersen, waardoor de beleggingen van de fondsen minder waard worden. Door de lage stand van deze rente moeten de pensioenfondsen volgens de regels van DNB ook uitgaan van een lager rendement. Daarom moeten de fondsen nu meer geld reserveren om aan de pensioenverplichtingen te kunnen voldoen dan toen de rente hoger lag.

Vraag is nu wie er gelden zouden moeten “bijlappen”; de werkgevers, de werknemers, de overheid of een combinatie van deze drie.

Een gedachte over “Dekkingsgraad Pensioenfondsen weer terug op een te laag niveau

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s