Duizenden appartementbezitters riskeren boete

Duizenden appartementbezitters riskeren boete

 

Duizenden appartementenbezitters riskeren een boete die kan oplopen tot 19.000 euro, omdat hun vereniging van eigenaren (vve) niet is aangemeld bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit is sinds 2008 wettelijk verplicht, maar volgens de KvK heeft bijna de helft van de vve’s zich nog altijd niet ingeschreven.

Door vve’s in te schrijven bij de KvK kan de overheid huizenbezitters makkelijker aanspreken op achterstallig onderhoud. Ook kunnen bijvoorbeeld schoonmaak- en schildersbedrijven beter zakendoen met vve’s die geregistreerd staan bij de KvK.

Eind 2010 hadden zich 67.155 van de 119.150 vve’s in het handelsregister ingeschreven, ofwel 56 procent, blijkt uit informatie van de KvK. Vooral de kleine verenigingen blijven achter. Van de grote vve’s, waar twintig appartementen of meer zijn aangesloten, heeft inmiddels 78 procent zich ingeschreven.

Herinneringsbrief

De Belastingdienst moet controleren of de vve’s zich aan hun nieuwe plicht houden. Binnenkort kunnen nalatige verenigingen een blauwe envelop met een nieuwe oproep op de deurmat verwachten. Het gros meldt zich dan alsnog aan, is de ervaring.

Onlangs hield de Belastingdienst in Gelderland een proef met zo’n herinneringsbrief. Het leeuwendeel van de eigenaren van appartementen en portiekwoningen zonder KvK-registratie meldde zich aan. In hooguit een klein aantal gevallen zullen boetes worden opgelegd, meldde een woordvoerder van de Belastingdienst. Hoeveel vve’s dit betreft en hoe hoog de boetes zijn, kon hij niet zeggen.

Bijdrage

Inschrijven bij de KvK kost iets meer dan 26 euro per jaar. Een boete voor te laat inschrijven is nu nog niet aan de orde, al moeten woningbezitters wel met terugwerkende kracht de KvK-bijdrage betalen.

Fred Schuurs van VvE Belang, de belangenorganisatie voor appartementseigenaren, vindt het een goede zaak dat vve’s zich moeten inschrijven en zo actiever met het onderhoud van hun huis aan de slag gaan. Maar hij heeft er een hard hoofd in dat het ooit gaat lukken om alle verenigingen in het handelsregister te krijgen. ,,Je houdt ongetwijfeld een harde kern van kleine, slapende vve’s die niet bereikt wordt. Wat dat betreft hebben wij nog heel wat zendingswerk te verrichten.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s