Meer transparantie omtrent hypotheekkosten

Meer transparantie omtrent hypotheekkosten

Banken en verzekeraars moeten de consument beter informeren over de kosten die verbonden zijn aan hypotheekadvies en andere financiële diensten. Dit vinden Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond. Eerder diende branchevereniging Adfiz al een eis in bij het ministerie van Financiën. De organisaties zijn van mening dat hypotheekverstrekkers opener moeten zijn over hun advieskosten.

Grote uitgaven verdienen aandacht
Gratis advies bestaat niet

Minister de Jager van Financiën is momenteel bezig met de voorbereidingen voor een volledig provisieverbod. Dit houdt in dat onafhankelijke tussenpersonen enkel nog rechtstreeks door de klant zelf worden betaald. Hierdoor zouden de advieskosten meer inzichtelijk gemaakt worden. Nu is het nog vaak zo dat de advieskosten zijn meegenomen in de prijs van de hypotheek, wat kan leiden tot onduidelijkheid bij de consument of oneerlijke situaties.

Vereniging Eigen Huis zou tevens graag zien dat de advieskosten van banken en verzekeraars openbaar worden. Dit om het voor de consument duidelijk te maken dat een advies bij de bank niet gratis is. De huidige regeling vindt de vereniging wat dat betreft niet toereikend genoeg, geldverstrekkers hoeven hierin enkel aan te geven hoeveel een hypotheek over de gehele looptijd kost.

De Consumentenbod zou graag meer onderscheid zien tussen adviezen van geldverstrekkers en adviezen van onafhankelijke tussenpersonen. Om zich beter te kunnen oriënteren op de financiële markt, moeten banken en verzekeraars aan de consument duidelijk maken hoeveel een hypotheek bij hen kost en hoeveel hetzelfde product bij de onafhankelijke tussenpersoon zal kosten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s