VERRUIMDE SCHENKINGSVRIJSTELLING VOOR EEN KOOPWONING MOGELIJK INGEPERKT

Moeten we vrezen dat de jubelton wordt afgeschaft?

GEPLAATST OP 13-9-2021   

In Den Haag gaan steeds meer stemmen op om de ‘jubelton’ af te schaffen. Sinds 2017 geldt de verhoogde schenkingsvrijstelling voor de aanschaf, verbouwing of aflossing op de eigen woning. Op dit moment is de schenkingsvrijstelling gemaximeerd op € 105.302 en moet het bedrag binnen 3 jaar worden geschonken. Uit een rapport van SEO blijkt echter dat deze fiscale maatregel voor een hele kleine groep koopstarters bijdraagt aan een betere toegang tot de woningmarkt en de hypotheekschulden nauwelijks zijn gedaald. Gelet op de demissionaire status van het kabinet verwachten we rond Prinsjesdag geen grote fiscale wijzigingen. Er is echter dermate veel draagvlak om de ‘jubelton’ in te perken, dat het risico bestaat dat dit fiscale voordeel op korte termijn gaat sneuvelen. Daarom is het raadzaam hierover in gesprek te gaan met uw financieel adviseur indien je de komende jaren mogelijk gebruik wenst te maken van deze schenkingsvrijstelling. 


Onderzoekers kritisch op effecten schenkingsvrijstelling  

SEO is in haar rapport erg kritisch over de verruimde schenkingsvrijstelling. Zo blijkt dat de totale hypotheekschuld in Nederland in 2017 en 2018 waarschijnlijk slechts twee of drie promille lager is uitgevallen door deze maatregel. Verlaging van de totale hypotheekschuld was bij de introductie van de maatregel nog een van de belangrijkste beleidsdoelen. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat 0,5% van alle woningeigenaren in 2017 een schenking ontving die onder deze regeling valt. Deze groep had bovendien al een goede uitgangspositie op de woningmarkt, voordat ze de schenking kregen. De onderzoekers concluderen dat financieel adviseurs op verschillende momenten in het schenkingstraject een centrale rol spelen. 

Raadpleeg tijdig je financieel adviseur 

Staatssecretaris Vijlbrief is in de aanbiedingsbrief bij het rapport erg feitelijk en trekt geen conclusies over de toekomst van de verruimde schenkingsvrijstelling. Zoals hierboven benoemd is er echter breed politiek draagvlak om de verruimde schenkingsvrijstelling in te perken of zelfs volledig af te schaffen. Daarom kan het verstandig zijn om dit onderwerp op korte termijn te bespreken met je financieel adviseur..  

Voor informatie en/of advies: www.middenbrabantadvies.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s