Invoering van een verplichte AOV voor ZZP’ers gaat de ijskast in.

INVOERING VERPLICHTE AOV VOOR ZZP’ERS LOOPT VERTRAGING OP

Bron Adfiz: 29 maart 2021   

Adfiz nieuws en persberichten

De afgelopen maanden is door het Ministerie van Sociale Zaken gewerkt aan de invulling van de plannen van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Bij deze uitwerking is gebleken dat invoering voor grote uitvoeringsproblemen zorgt. Solidariteit enerzijds en keuzevrijheid anderzijds voor zelfstandigen blijkt lastig verenigbaar. Daarom werkt minister Koolmees nu aan een aangepast voorstel. De invoering hiervan gaat hoe dan ook “jaren” op zich laten wachten. 

De oorspronkelijke plannen zijn gebaseerd op het eerdere advies van de Stichting van de Arbeid. Het UWV en de Belastingdienst geven aan dat de kring van verzekerden uit het Stichtingsadvies tot grote uitvoeringstechnische problemen leidt. Daarom wordt nu gewerkt aan een variant van een verplichte verzekering voor iedereen die winst geniet uit een onderneming. Hierbij zou dan uit worden gegaan van een uniform premiepercentage. Het grootste verschil met het oorspronkelijke plan is dus de kring van verzekerden. Hierbinnen valt op dat zelfstandigen met personeel wel onder de kring van verzekerden gaan vallen, terwijl deze groep bij het Stichtingsadvies zich niet verplicht hoeft te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.  

Branche-organisatie Adfiz (financiële dienstverleners) heeft altijd al benadrukt niet principieel tegen een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering te zijn. Wel hechten zij bij de uitwerking sterk aan de mogelijkheid van een opt-out, zodat zelfstandigen die op dit moment goed verzekerd zijn op de private markt deze mogelijkheid kunnen behouden. Adfiz is blij dat Koolmees, ondanks de uitvoeringstechnische complexiteit vasthoudt, aan keuzevrijheid voor de zelfstandige. De komende tijd zal Adfiz zich beraden op de verdere inhoud van de hoofdlijnennota en met het Ministerie van Sociale Zaken in gesprek blijven over de plannen om te komen tot een zinvolle en uitvoerbare verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen.  

Zodra Midden Brabant Advies meer informatie beschikbaar heeft zullen wij u hierover informeren via deze blog en op onze website www.middenbrabantadvies.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s