Belegger: Wat te doen bij grote koersdaling?

Wat te doen bij een beursdaling

De koersen van de fondsen waarin u belegt gaan soms fors omhoog en soms fors omlaag. Dat noemen we in beleggingsjargon: volatiliteit. Die bewegelijkheid geeft onrust, zeker als u dagelijks naar uw belegging zou kijken. Wie niet dagelijks naar zijn belegging kijkt, leeft rustiger.

Hieronder ziet u een afbeelding met groene staafjes: rendement per kalenderjaar, en rode balletjes: de diepste daling in dat jaar. Zoals u ziet is het rendement in elk jaar hoger dan de diepste daling, en in de meest jaren positief. Bij elk jaar ziet u een rood balletje. Als u op dat moment naar uw belegging kijkt, geeft dat onrust.

Wat moet u dan doen bij een rood balletje?

In de meeste gevallen niets. Het hoort bij beleggen. U belegt voor de lange termijn; voor uw pensioen of het aflossen van uw hypotheek. Het gevaar schuilt erin dat we op basis van emotie op de korte termijn verkeerde beslissingen nemen. Als de daling het grootst is, is ook de emotie het grootst. En dan zal je maar besluiten te verkopen terwijl een half jaar later de daling is gecorrigeerd.

Wanneer moet u dan wél verkopen?

Als u uw doelstelling heeft bereikt. Of als uw persoonlijke omstandigheden tussentijds veranderd zijn. Bijvoorbeeld: U heeft geen baan meer, moet uw huis uit of heeft onverwacht geld voor andere zaken nodig. Als hier geen sprake van is, is het vaak verstandiger niets te doen. Misschien is het juist een mooi moment om extra in te leggen als u geld over heeft dat u langere tijd kan missen om te beleggen.

Heeft u vragen of maakt u zich zorgen? Neem zeker contact op ons op. Mail naar dirks@middenbrabantadvies.nl voor een vrijblijvend gesprek over uw beleggingsportefeuille.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s