Asbestverbod eind 2024: wat zijn de gevolgen!

Asbestverbod 2024: wat zijn de gevolgen

Bron FinFin van Adfiz: 25 maart 2019
Asbestverbod 2024: wat betekent dit voor mij?

Eind 2024 zijn asbestdaken definitief verboden in Nederland. Is er in het dak van de boerderij, schuur of loods asbest verwerkt? Dan is asbestsanering verplicht! Het laten verwijderen van asbest is ieders eigen verantwoordelijkheid en het advies luidt hier op tijd mee te beginnen. Maar hoe pakt u dit aan en waar moet u rekening mee houden?

Asbestdaken vormen een risico voor de gezondheid en het milieu. Daarom heeft de Tweede Kamer besloten asbestdaken vanaf 31 december 2024 definitief te verbieden. Hierbij gaat het om asbestdaken die in contact staan met de buitenlucht, zoals golfplaten en dakleien. Bij slijtage van deze dakbedekking kunnen er kankerverwekkende asbestvezels vrijkomen. Hoe ouder het dak, hoe groter de kans dat dit gebeurt. In 2024 zijn asbesthoudende daken minstens 30 jaar oud waardoor er nu actie ondernomen moet worden.

Wat moet u doen?

Allereerst is het belangrijk om te achterhalen of er asbest in uw dak zit. Asbest werd tot 1994 in honderdduizenden gebouwen verwerkt in o.a. dakbedekkingen. U kunt zelf controleren of er asbest aanwezig is, maar u kunt ook een gecertificeerd bedrijf inschakelen. Wordt er asbest geconstateerd, dan moet dit professioneel verwijderd worden. Als ondernemer mag u dit niet zelf doen. De kosten voor het verwijderen kunnen hoog oplopen. Ook hiervoor bent u in principe zelf verantwoordelijk.

Kosten asbest verwijderen

Tot voor kort was het mogelijk om gebruik te maken van de Subsidieregeling verwijderen asbestdaken, maar eind 2018 is het plafond van het totale subsidiebudget van € 75 miljoen bereikt. Beschikt u niet over de financiële middelen om het asbestdak te vervangen, dan kunt u volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat binnenkort aanspraak maken op een nieuw fonds.

Belangrijk: controleer uw verzekering

Het verzekeren van asbesthoudende daken is ingewikkeld. Verzekeraars spelen in op het asbestverbod door hun risicoprofiel aan te passen. Met het asbestverbod in het achterhoofd veranderen verzekeraars hun premies, polisvoorwaarden en schaderegelingen. Reden is dat bedrijven bij schade door bijvoorbeeld brand het asbestdak niet mogen repareren maar helemaal moeten vervangen. Bovendien had het dak toch binnen enkele jaren moeten worden vervangen. Daarom keren verzekeringsmaatschappijen bijvoorbeeld nog slechts een deel van de herbouwwaarde uit. Laat u hierover goed adviseren. Neem contact op met Peter Dirks van Midden Brabant Advies. Samen met u maakt hij een risicoscan en stelt voor u een gratis risicorapport op. Ook kan hij u helpen bij de financiering van de asbestsanering.

Voor informatie en advies: Peter Dirks http://www.middenbrabantadvies.nl | telefoon 013-5212001 of mail info@middenbrabantadvies.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s