Recht op toeslagen of ondersteuning bij een kind?

Recht op toeslagen of ondersteuning bij een kind?

Check of jij financiële steun krijgt: Heb je een kind, dan heb je recht op een aantal toeslagen via de Belastingdienst. In bepaalde gevallen kun je ook financiële ondersteuning krijgen vanuit de gemeente. Wel verschilt deze ondersteuning per gemeente.

Kinderbijslag

De kinderbijslag is de meest bekende toeslag. Alle ouders met kinderen ontvangen ieder kwartaal een bepaald bedrag, afhankelijk van het aantal kinderen dat je hebt. De hoogte van de toeslag is niet afhankelijk van het inkomen.

Kinderbijslag is een sociale verzekering en bedoeld om jou als ouder te ondersteunen bij het onderhouden van je kind(eren). Zodra jouw kind is aangegeven bij de gemeente, geeft deze de gegevens van je kind door aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Binnen een aantal weken ontvang je van hen een aanvraagformulier om kinderbijslag aan te vragen. Bij een tweede of volgende kind past het SVB automatisch het door jou te ontvangen bedrag aan.

Kindgebonden budget (kindertoeslag)

Het kindgebonden budget (voorheen kindertoeslag) is een toeslag die wel afhankelijk is van je inkomen. Dit bedrag stijgt wanneer je meer kinderen hebt. Over het algemeen hoef je een kindgebonden budget niet zelf aan te vragen. Je ontvangt dit automatisch wanneer je voldoet aan de voorwaarden. Is er te weinig informatie van je bekend, dan kun je zelf een aanvraag doen.

Kinderopvang toeslag

De kinderopvang toeslag is een toeslag die bestemd is voor een specifiek doel. Hiermee kan een deel van de kosten voor kinderopvang worden vergoed. De hoogte van het bedrag dat je krijgt is afhankelijk van je inkomen en je ontvangt hem wanneer je voldoet aan een aantal voorwaarden. Als je denkt dat je recht hebt op kinderopvang toeslag, moet je deze zelf – eenmalig – aanvragen. Daarna ontvang je de toeslag automatisch.

Belastingaftrek

Onder bepaalde voorwaarden kun je de kosten voor de levensonderhoud van je kinderen ook voor een deel via een belastingaftrek terug ontvangen. Zo kun je recht hebben op de inkomensafhankelijke combinatiekorting, alleenstaande ouderkorting en ouderschapsverlofkorting.

In sommige gevallen kun je van je gemeente een financiële ondersteuning ontvangen voor de kosten die je maakt voor je kind. Bijvoorbeeld voor school, zwemles, taalachterstand, sport, kinderopvang, bibliotheek of ziekte van je kind. Of je deze ondersteuning krijgt, verschilt per gemeente.

Voor vragen over belastingtoeslagen of belastingaftrek wanneer je kinderen hebt, kun je terecht bij de belastingdienst. Voor vragen over een eventuele financiële ondersteuning van je gemeente, kun je het beste contact opnemen met je eigen gemeente. Deze ondersteuning is namelijk niet in iedere gemeente hetzelfde vastgesteld. Heb je een andere financiële vraag en weet je niet waar je hiermee terecht kunt? Stel hem dan eens vrijblijvend aan een van de financiële adviseurs van Midden Brabant Advies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s