Overstappen van zorgverzekeraar: fabels en feiten

Overstappen van zorgverzekeraar: fabels en feiten

Tot het einde van dit jaar heeft u weer de mogelijkheid om van zorgverzekering te veranderen. Toch heerst er nog een soort taboe op het overstappen van zorgverzekering en zorgverzekeraar. Mensen zijn bang om bij een overstap hun rechten te verliezen. Maar 6,4% van de Nederlanders maakte daadwerkelijk de overstap per 1 januari 2017. En uit eerder onderzoek bleek ook dat 20% wel overwoog om over te stappen, maar toch bleef zitten bij de huidige verzekering.

De onderlinge verschillen worden als minimaal gezien en mensen ervaren het overstappen als ‘gedoe’. We zetten enkele feiten en fabels voor u onder elkaar, zodat u beter weet wat het overstappen inhoudt.

Fabel: ‘Ik kan niet overstappen, omdat ik chronisch ziek ben’

Een zorgverzekeraar mag niemand weigeren voor de basisverzekering op basis van de medische voorgeschiedenis of andere gezondheidskenmerken. Ook een chronische aandoening of ziekte is geen reden om iemand te weigeren, net als geslacht of leeftijd. Voor de basisverzekering geldt namelijk een acceptatieplicht.

Ook voor veel van de aanvullende verzekeringen wordt u direct geaccepteerd. Dat een verzekeraar iemand weigert voor een verzekering komt in de praktijk weinig voor. Voor zeer uitgebreide aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen geldt bij sommige verzekeraars een medische acceptatie.

Fabel: ‘Zodra ik ben overgestapt, zit ik voor een jaar vast aan deze zorgverzekering’

Dit is niet juist. Indien u online overstapt, hebt u recht op 14 dagen bedenktijd. Dit is in de wet opgenomen. Als u iets telefonisch of via het internet bestelt of afsluit, koopt u op afstand. U hebt dan recht op 14 dagen bedenktijd. Gedurende deze periode is het mogelijk om de aanvraag van uw zorgverzekering kosteloos te annuleren. Vervolgens kunt u uw oude verzekering weer herstellen of wederom overstappen naar een andere verzekeringsmaatschappij.

Een uitzondering hierop is als u bent overgestapt op locatie, bijvoorbeeld via een verzekeringsadviseur of in de ‘winkel’ van de verzekeraar. Er is dan geen sprake van een koop op afstand.

Feit: ‘In januari kan ik ook nog wisselen van verzekeraar’

Dat is mogelijk. Daarbij geldt dan wel de voorwaarde dat u de oude verzekering al vóór 1 januari van het nieuwe jaar hebt opgezegd. Als u uiterlijk 31 december overstapt, zegt de nieuwe verzekeraar uw oude polis automatisch voor u op. Tussentijds wisselen van verzekeraar is overigens in enkele situaties wél mogelijk:

  • • u bent 18 jaar geworden;
  • u komt uit het buitenland en hebt nog geen Nederlandse zorgverzekering. U bent dan onverzekerd bij terugkeer in Nederland;
  • u gaat scheiden en bent zelf niet de hoofdverzekerde;
  • u bent militair geweest en u treedt uit militaire dienst. Uw deelname aan de zorgverzekering voor militairen komt dan van rechtswege te vervallen;
  • Het zorgcollectief waar u bij verzekerd bent, wordt beëindigd doordat u bijvoorbeeld een nieuwe baan heeft bij een andere werkgever.

Feit: ‘Overstappen is eenvoudig en snel te regelen’

Meer dan waar! Overstappen naar een andere verzekering kunt u binnen 10 a 15 minuten regelen en zorgt niet voor extra papierwerk. En als u er zelf niet uitkomt of het lastig vindt, dan is het altijd mogelijk om uw assurantieadviseur in te schakelen of contact op te nemen met UPIVA. Wij geven u persoonlijk en passend advies en gaan voor u op zoek naar de zorgverzekering die het beste bij u past.

Bovendien is wisselen van verzekeraar erg eenvoudig: zodra u een nieuwe zorgverzekering afsluit bij een andere verzekeraar, wordt dit gemeld bij een soort overstapservice. De huidige verzekeraar ontvangt hiervan bericht en de oude verzekering wordt automatisch opgezegd. De nieuwe zorgverzekering gaat op 1 januari van het nieuwe jaar in. U hoeft zelf dus bijna niets te doen.

Bel voor een vrijblijvende vergelijking en persoonlijk advies: 013-5212001. Of ga naar onze vergelijkingsmodule:

>>>   Particulier: https://info.upiva.nl/tpc-midden-brabant-advies

>>>   Zakelijk: https://info.upiva.nl/tpc-mkb-midden-brabant-advies

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s