Oproep aan alle inwoners van de dorpen Gemeente Haaren

OPROEP: Kom donderdag 29 september om 21.00 uur naar het gemeentehuis. Uw aanwezigheid is belangrijk voor de toekomst van uw dorp.

Beste inwoners van Haaren, Helvoirt, Esch en Biezenmortel. Als we met z’n allen niet actief waren geweest, was uw dorp inmiddels Gemeente Boxtel/St.Michielsgestel geworden. Maar door de posters en alle andere acties is dat traject gestopt en kon de toekomst van Haaren niet in de onderste bureaulade verdwijnen.

De gemeente gaf bureau WagenaarHoes opdracht voor een uitvoerig onderzoek en er werden inwonersavonden georganiseerd inclusief full-colour-krantjes en LED-borden. Hieruit kwam de duidelijke aanbeveling: zelfstandigheid kan niet op lange termijn; opdeling is de toekomstvisie. De raad en het college zijn daar mee aan de slag gegaan met als voorwaarde dat opsplitsing gebeurt op het moment dat de buurgemeentes daar klaar voor zijn. Uit de ronde langs de buurgemeentes blijkt dat die er klaar voor zijn. En de provincie benadrukt dat een concrete datum de, voor alle betrokkenen, gewenste duidelijkheid geeft. Dus logisch dat de provincie nu vraagt om een concrete datum. De provincie wil de toekomst van Brabant gewoon goed geregeld hebben!

We gaan er vanuit en hopen dat het College en de Raadsleden nu snel komen met een opsplitsingsdatum. Maar je weet het in Haaren nooit?! Zo wordt er nu hard geroepen dat we financieel gezond zijn en opdelen geen voordelen (op de korte termijn) zou hebben. Dat was echter niet de vraagstelling in het raadsbesluit van 21 april 2016. En nu hoor je diverse partijen roepen dat de inwoners nog niet gesproken hebben, terwijl een eerder referendum door henzelf werd afgeblazen.

En nu zijn diverse fracties boos op mw. Spierings omdat die niet met hen in gesprek gaat; terwijl dat aanbod een half jaar geleden tijdens het Raadsplein door de belangengroep, namens mw. Spierings, al gedaan is. Maar toen werd er geen gehoor aan gegeven.

Vanochtend werd een raadslid in de krant geciteerd: “Zijn we te terughoudend geweest in het proces van opdeling? Dat kan, maar dan moeten wij dit corrigeren en niet de provincie”. Uiteraard weten we niet of dit de letterlijke woorden waren, maar ons advies aan de Raad is: Ga zelf voortvarend(er) aan de slag, in plaats van energie en tijd te steken in de vraag of de brief van de provincie nu wel of niet kan.

ONZE CONCLUSIE: de politiek heeft regelmatig een duwtje in de rug nodig. En daar is op zich niets mis mee, want het is prettiger werken met betrokken burgers dan niets te horen. Als belangengroep hebben we afgelopen twee jaar daarom alle raadsvergaderingen bezocht en heel vaak ingesproken.

Op gezette tijden is het heel belangrijk dat we met heel veel mensen op de publieke tribune zitten. Komende donderdag 29 september is weer zo’n moment. Vandaar de oproep om donderdag om 21.00 uur naar de EXTRA raadsvergadering te komen. Heel graag tot donderdag, al is het maar een halfuurtje!

Met vriendelijke groet,

Belangengroep Toekomst Haaren  |  http://www.toekomstHaaren.nl

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s