Nieuwe regels autoverzekeringen voor schadevrije jaren in 2016

Nieuwe regels voor schadevrije jaren in 2016

Op 1 januari 2016 zijn de nieuwe regels voor schadevrije jaren en bonus/malus-ladders ingegaan. Hiermee moet het voor verzekerden duidelijker worden waar ze aan toe zijn. Ook moet het zorgen voor meer eerlijkheid in de branche. Alle verzekeraars rekenen nu hetzelfde.

Bonus-Malus auto

Het aantal schadevrije jaren (hoeveel jaren u geen schade heeft geclaimd bij de verzekeraar) bepaalt hoeveel korting u krijgt op uw autoverzekeringspremie. Om te bepalen hoeveel korting u krijgt, hadden verzekeraars allemaal een eigen bonus/malus-systeem. Het aantal schadevrije jaren werd daar vanaf geleid.

Vanaf 01 januari 2016 berekenen alle verzekeraars op dezelfde wijze de schadevrije jaren. Er kan maximaal 99 schadevrije jaren bereikt worden en minimaal -5. Zodra er schade geclaimd wordt bij de verzekering, valt men 5 schadevrije jaren terug. Wanneer er meer dan 15 schadevrije jaren zijn opgebouwd en er wordt schade geclaimd, dan valt men terug tot 10 schadevrije jaren.

Door de nieuwe regels is er meer duidelijkheid voor de verzekerde. Er is maar één manier waarop alle verzekeraars werken. Dat is een groot voordeel. Maar er zijn ook nadelen te noemen. De verplichte terugval naar 10 schadevrije jaren bij elk aantal boven de 15 is bijvoorbeeld erg groot. Ook de hoogte van de schadeclaim heeft geen effect op de premiekorting die u na de claim krijgt.

Er zijn overigens ook uitzonderingen in het nieuwe systeem. Vooral bij schades waar u zelf geen schuld aan heeft. De regels hiervoor worden uitgelegd in de polisvoorwaarden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s