Gemeente Haaren is de weg kwijt

Haaren in de WAR

Er is de laatste dagen veel gezegd en geschreven over de toekomst van Haaren. Op social media heb ik de soap van de Gemeenteraadsvergadering bestempeld als “Haaren in de war …. met een burgemeester, wethouders en raadsleden die met de handen in het haar zitten en helaas daarbij de duimen in de oren steken”. Omdat ik in Haaren woon en er bedrijf houd, volg ik nauwgezet de ontwikkelingen inzake de toekomst van Haaren. Met verbijsteren constateer ik dat een meerderheid van onze volksvertegenwoordigers de signalen en belangen van de inwoners en de bedrijven negeert. Ik heb een groot zakelijk en persoonlijk netwerk in de regio Midden-Brabant. Niet geheel toevallig bevinden mijn bank- en advieskantoren zich in vier kernen in Midden-Brabant. Zowel privé als zakelijk heeft mijn kantoor totaal niets met Boxtel of St. Michelsgestel…. ook niet geheel toevallig.

Haaren klavertje vier

De toekomst van Haaren is m.i. het best geborgd door opsplitsing en aansluiting bij onze buurgemeenten: Haaren bij Oisterwijk, Biezenmortel bij Tilburg/Udenhout of Oisterwijk, Helvoirt bij Vught en Esch bij Boxtel of Vught. De argumenten hiervoor zijn inmiddels bij iedereen genoegzaam bekend. Ook bij de burgers en de bedrijven zijn de argumenten daarvoor voldoende bekend. Minstens 75% van de inwoners in alle vier de kernen denken er zo over, zo is gebleken tijdens de gehouden informatie-avonden.

Nu kiezen voor een ambtelijke fusie met Boxtel betekent dat er een point of no return volgt. De opmaat voor een bestuurlijke fusie op termijn met Boxtel en St. Michielsgestel wordt daarmee een feit. Zelfs een motie om een adequate exit-regeling op te nemen in het ambtelijke businessplan wordt door een meerderheid van de raadsleden en B&W weggestemd. Schandelijk is dit.

Ook is het uiterst vreemd dat de niet uit de Gemeente Haaren afkomstige VVD-wethouder zijn eigen partij zo afvalt (of is het andersom?) en dat de CDA-fractie aangeeft open te staan voor andere samenwerkingspartners in de regio, doch dit niet bevestigd bij stemming van de motie in deze.

Van belang is dat burgers en bedrijven uit de vier kernen van de Gemeente Haaren zich verenigen en alsnog de Raadsleden ervan gaan overtuigen dat de wil van de burgers centraal dient te staan. Er lijkt mij niets op tegen om een referendum te houden in de vier kernen. Ben benieuwd of de duimen binnenkort uit de oren komen en alsnog omhoog gestoken kunnen worden!

Sluit u aan bij de initiatiefnemers om het tij te keren en laat uw stem horen!!

Met vriendelijke groet,

Peter Dirks, Oude Kerkweg 20  5076 TB HAAREN | dirks@middenbrabantadvies.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s