Hypotheek en Financieringskraan wordt weer langzaam opengedraaid

De rentemarge op de hypotheken is bij de Nederlandse banken aan het slinken. De banken laten momenteel de hypotheekrente zakken, terwijl de kapitaalmarktrente licht aan het stijgen is. Ook zijn er duidelijke signalen dat banken de hypotheek en financieringskraan weer aan het opendraaien zijn.

Rentedaling Hypotheken
Rentedaling Hypotheken

De rentemarge is dit jaar met meer dan een half procent gedaald; zo geeft het Financieele Dagblad vandaag aan. De nettomarge is substantieel gedaald door de renteontwikkelingen. De daling is opmerkelijk aangezien banken tot voor kort onder vuur lagen van politici en consumentenorganisaties omdat de rentearge te hoog zou zijn.

Ook SNS Reaal heeft de kraan weer opengezet. Inmiddels is de hypotheekrente bij SNS en RegioBank op een zeer laag niveau beland.

Voor de banken komt de margedruk op een ongunstig moment. Juist nu hebben ze meer marge nodig, omdat de wanbetalingen op hypotheken toenemen. Voor de woningmarkt is het echter zeer gunstig dat de rente laag blijft. Het herstel van de woningmarkt lijkt in zicht. Een lage hypotheekrente zal dit proces kunnen versnellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s