Mogelijkheden voor fiscaalvriendelijke vermogensopbouw voor hypotheekaflossing

Mogelijkheden voor fiscaalvriendelijke vermogensopbouw voor hypotheekaflossing

13-03-2013  Bron Adfiz (Adviseurs in Financiele Zekerheid)

De deadline voor omzettingen en aanpassingen binnen bestaande hypotheken met behoud van het overgangsrecht is vooralsnog nog steeds 1 april 2013. Veel geldverstrekkers stellen dat het loket reeds gesloten is. Welke alternatieve mogelijkheden zijn er nog voor fiscaal vriendelijke vermogensopbouw? Hoewel de voorkeur uitgaat naar een tijdige bevestiging is er een alternatief. Wij helpen u daar graag bij.

Tijdige bevestiging is genoeg

De belastingdienst heeft nadere verduidelijking gegeven over de tijdigheid van omzettingen en aanpassingen om te kwalificeren voor het overgangsrecht met betrekking tot KEW/SEW/BEW.

  • Als een hypotheekverstrekker, bank of verzekeraar een wijzigingsvoorstel heeft gedaan, is het voldoende als deze aanbieder uiterlijk op 31 maart 2013 schriftelijke acceptatie van het aanbod ontvangen heeft. Dit geldt zowel voor omzettingen van box 3 naar box 1 als voor andere aanpassingen zoals bijvoorbeeld omzettingen van aflossingsvrij naar banksparen.
  • Als u zelf de aanbieder verzoekt om omzetting van box 3 naar box 1 is het voldoende als het verzoek daartoe uiterlijk op 31 maart 2013 is ontvangen door de aanbieder.
  • Als u zelf de aanbieder verzoekt om andersoortige aanpassingen en omzettingen, zoals bijvoorbeeld een omzetting van aflossingsvrij naar banksparen of verhoging van een bestaande Kapitaal Verzekering Eigen Woning (KEW), dan moet de instelling uiterlijk 31 maart 2013 hebben laten weten de aanpassing te zullen gaan doorvoeren.
  • Voor al de genoemde omzettingen geldt dat administratieve afhandeling na 31 maart 2013 mag plaats vinden.

Tussenoplossing nieuwe KEW/SEW/BEW

Ondanks dat diverse aanbieders geen aanvragen voor omzettingen en aanpassingen van bestaande hypotheken meer accepteren, is er toch nog een andere mogelijkheid om voor 1 april fiscaalvriendelijk vermogen op te bouwen om de hypotheek af te lossen. Het is tot 1 april mogelijk om een nieuwe KEW/SEW/BEW af te sluiten, los van de hypotheek. Deze KEW/SEW/BEW kan vervolgens later, na 1 april, alsnog aan de hypotheek gekoppeld worden. Ook kan de KEW/SEW/BEW later worden omgezet in een andere KEW/SEW/BEW.

Wij hebben bij de belastingdienst navraag gedaan. De belastingdienst heeft bevestigd heeft dat deze mogelijkheid bestaat, zolang de rekening maar geopend is voor 1 april. Daarbij gelden uiteraard de gebruikelijke vereisten om te kwalificeren voor het fiscaalvriendelijke regime met betrekking tot de hoogte van de eigenwoningschuld, looptijd, doelkapitaal en premie-inleg. Met betrekking tot de behandeling van optieclausules zal de belastingdienst nog nadere duiding geven.

Voor informatie en/of advies: telefoon 013-5212001

Reactie visie Regiobank

Een SEW of BEW kan niet nadien aan een box 1 lening worden gekoppeld. De directe koppeling is juist het kenmerk van de SEW en BEW. Een kapitaalverzekering kan wel in box 3 worden geplaatst en later in box 1 door deze te koppelen aan box 1 lening, maar óók deze handeling dient vóór 1 april plaats te vinden. Daarbij is goedgekeurd dat het verzoek van de klant voor 1 april bij de verzekeraar binnen moet zijn.

Met betrekking tot omzettingen naar een bankhypotheek of verhogingen van bestaande SEW/BEW is alleen goedgekeurd dat als er vóór 1 april wilsovereenstemming tussen de bank en de klant is (en dit uit getekende documenten over en weer blijkt), de verdere administratieve afhandeling ná 1 april mag plaatsvinden. Als voorwaarde geldt daarbij wel als maximum de eigenwoningschuld per 31-12-2012.

Daarnaast heb je nog de mogelijkheden op grond van het overgangsrecht om geheel 2013 nog een SEW/BEW/KEW aan te gaan. Zoals bijvoorbeeld op grond van een op 31-12-2012 bestaande onherroepelijke overeenkomst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s