Belastingvrije periode bij doorverkoop woning wordt verruimd naar 36 maanden.

Staatssecretaris van Financiën biedt particulieren en ondernemers de mogelijkheid om hun woning of bedrijfspand door te verkopen zonder – of met lagere – overdrachtsbelasting.

Om de gehele vastgoedmarkt tegemoet te komen in deze tijd van stagnering/recessie, heeft staatssecretaris Weekers besloten de termijn waarin deze vermindering geclaimd kan worden, tijdelijk te verlengen van 6 naar 36 maanden.

De tijdelijke maatregel is een steuntje in de rug voor bijvoorbeeld particulieren die hun woning door moeten verkopen in geval van scheiding of wanneer zij een bestaande woning hebben gekocht en toch willen doorstromen naar een nieuwbouwwoning. Als de woning binnen 36 maanden wordt doorverkocht, hoeft de koper alleen over de meerwaarde en eventueel andere vergoedingen overdrachtsbelasting te betalen. Ook mensen die een nieuwbouwwoning willen kopen, maar opzien tegen dubbele woonlasten betalen, kunnen profiteren van de verlenging van de doorverkooptermijn. Ook beleggers en projectontwikkelaars profiteren van de verlengde doorverkooptermijn. Op deze wijze hoopt men de doorstroming op de woning markt te bevorderen. Bijkomend voordeel voor de banken en de financieringsbureau’s is dat door deze maatregel het uitwinnen van hypothecaire zekerheid soepeler zal kunnen verlopen.

De maatregel is opgenomen in het kader van het Belastingplan 2013, maar gaat al in met terugwerkende kracht per 1 september 2012 en loopt vooralsnog tot 1 januari 2015. Dit houdt in dat als een woning of bedrijfspand in de periode van 1 september 2012 tot 1 januari 2015 wordt aangekocht, bij doorverkoop binnen 36 maanden slechts over de meerwaarde overdrachtsbelasting is verschuldigd. De hoogte van de overdrachtsbelasting is momenteel – ook tijdelijk – 2%.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s