Hypotheek-regels banken ter discussie

Het is verwerpelijk dat hypotheekverstrekkers de nieuwe hypotheeknormen – zoals die ook gelden voor de Nationale Hypotheekgarantie [NHG]  – aan hun laars lappen.

De nieuwe normen voor hypotheekverstrekking die 1 augustus zijn ingegaan, zijn strikter dan de bestaande normen die gelden voor NHG-hypotheken. De NVB-regels beperken onder meer de maximale hypotheek tot 106% van de koopprijs van de woning, terwijl de NHG-normen tot maximaal 108% gaan. Zo wordt het voor starters op de woningmarkt bijna onmogelijk om bijkomende kosten voor opknappen of verbouwing van de woning mee te financieren; met als gevoolg dat er dure kredieten worden aangegaan om de woonwensen te vervullen. Banken en financiers stellen zich hiermee onverantwoord op. E.e.a. neigt m.i. ook naar kartelvorming. Opvallend dat nagenoeg alle banken op eenzelfde wijze afwijken van de NHG-norm. Alleen Aegon is een positieve uitzondering. Een leuk klusje voor de Nederlandse Mededingings Autoriteit lijkt me.

Grote uitgaven verdienen aandacht
Huis en Hypotheek Advies

 

Een gedachte over “Hypotheek-regels banken ter discussie

  1. 1 dag later blijkt al dat Aegon onder druk van de andere banken/financiers de koppeling met NHG loslaat. Vereniging Eigen Huis kondigde aan dat men de Nederlandse Mededingings Autoriteit gaat inlichten/bevragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s