Spaarders geven de voorkeur aan een eenvoudig product

Simpel sparen is de trend

MoneyView deed een vergelijkend onderzoek naar 78 dagelijks opvraagbare spaarrekeningen. Belangrijkste conclusie is dat banken de laatste jaren niet alleen het aantal spaarrekeningen drastisch terugbrengen, maar ook de beperkende voorwaarden laten vallen. In de afgelopen jaren was er een trend bij banken om een hogere rente op spaarrekeningen te bieden, maar dan wel tegen beperkende opnamevoorwaarden. Deze tendens lijkt zich nu te keren.

Het accent is hierbij aan het verschuiven naar serviceverlening aan de klant als onderscheidende factor, met diensten als rente-alerts, doelspaartools en andere (internet)faciliteiten die het voor de klant aantrekkelijker moeten maken om juist bij dié bank hun spaartegoed onder te brengen.

Onderzoeker Matthijs van Herten: ‘Terwijl er in het recente verleden aanbieders waren die een scala aan spaarproducten hadden, lijkt een trend te zijn ingezet dat zij hun assortiment uitdunnen. Dit is onder andere het gevolg van forse kritiek die ten tijde van de kredietcrisis is geuit op de verschillende banken. Als gevolg van het zogenaamde ‘dakpansysteem’, waarbij banken steeds nieuwe spaarproducten in de markt zetten en de rente op bestaande spaarrekeningen stilzwijgend verlaagden, ontstond een zeer groot aanbod, hetgeen leidde tot een grote mate van ondoorzichtigheid.’

In het vergelijkend onderzoek werden de producten door MoneyView onderzocht op basis van flexibiliteit en prijs. Voor de ProductRating ‘Prijs’ is niet alleen gekeken naar het huidige rente-niveau van de spaarrekening maar ook naar de consistentie van het rentebeleid in de afgelopen jaren.

De hoogste rating op het gebied van ‘Prijs’ werd behaald door Bank of Scotland, Centraal Beheer Achmea, MoneYou, Reaal Bancaire Diensten, RegioBank, SNS Bank en WestlandUtrecht Bank. Op het gebied van ‘Flexibiliteit’ werd het beste gescoord door: ABN Amro, Friesland Bank, Rabobank, RegioBank en SNS Bank.

Alleen het product SNS Jaarsparen komt in aanmerking voor de hoogste rating voor zowel Prijs als Kwaliteit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s