SEO [Stichting Economisch Onderzoek] wil afschaffing Nationale Hypotheek Garantie [NHG]

Nationale Hypotheek Garantie [NHG] heeft als doel om het eigen woningbezit te stimuleren. Maar leidt daarnaast tot inperking van marktwerking en risico’s voor de overheid. Derhalve moet de NHG zo snel mogelijk worden afgeschaft; zo geeft Stichting Economisch Onderzoek [SEO] aan.

Als het waarborgfonds dat achter de garantie zit onvoldoende blijkt, is het uiteindelijk de overheid die garant moet staan. Dit leidt tot het nemen van extra risico’s bij banken, financiers en woningbezitters.

NHG is altijd bedoeld geweest ter steun van hypotheekgevers die moeilijk een hypotheek konden krijgen. Vaak starters op de woningmarkt of iemand met een laag inkomen. Nu komt de koopgrens overeen met twee keer modaal. Dat werkt enorm marktverstorend volgens SEO en men zou graag zien dat de bovengrens voor de NHG (nu euro 350.000,00) zo snel mogelijk wordt afgebouwd.

De Nederlandse Vereniging van Banken [NVB] zit afschaffing van de NHG niet zitten. De bankenvereniging acht een herbezinning op de functie van de NHG op zijn plaats, bijvoorbeeld richting de oorspronkelijke sociale functie als vangnet in de volkshuisvesting.

SEO ondersteunt de door de minister van financien gekozen route om de Gedragscode Hypothecaire Financieringen op onderdelen aan te passen. O.a. het introduceren van een maximum aan aflossingsvrije leendelen [maximaal 50% aflossingsvrij financieren van de woningwaarde]. Hierdoor wordt het risico van restschuld van huiseigenaren op langere termijn verminderd.

2 gedachten over “SEO [Stichting Economisch Onderzoek] wil afschaffing Nationale Hypotheek Garantie [NHG]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s