Meeverhuizen van bankrekening naar andere bank zou mogelijk moeten zijn

Veranderen van bank met nummerbehoud moet mogelijk worden

De consument die van bank wil veranderen, krijgt te maken met veel administratieve rompslomp. Van bank veranderen met behoud van het bankrekeningnummer is (nu nog) niet mogelijk. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) spreekt van technisch complex en kostbaar. Tweede Kamerlid Wouter Koolmees is van mening dat het switchen van rekeningnummer net zo eenvoudig dient te zijn als het veranderen van telefoonaanbieder met nummerbehoud.

Het lukt banken nog steeds niet wat de telecomaanbieders wel voor elkaar hebben gekregen. Al jaren vinden de banken dat de eenvoudig overstappen naar een concurrent mogelijk moet zijn. De NVB heeft enkele jaren geleden becijferd dat het behoud van rekeningnummers de sector wel tot euro 500 miljoen kan kosten. In 2004 is de Overstapservice door de banken als alternatieve oplossing geintroduceerd waarbij bij- en afschrijvingen 13 maanden lang van de oude betaalrekening doorgeleid worden naar de nieuwe of bestaande betaalrekening bij de andere bank. Ook de bedrijven waarvan incasso`s worden geïnd, worden geïnformeerd. De service is uniek in Europa.

Volgens nieuwe Europese regels worden banken nu verplicht om mee te gaan werken aan een Europees bankrekeningnummer voor iedere klant, met een land- en een bankcode waardoor het betalingsverkeer binnen de Europeese Unie wordt vereenvoudigd. Op deze manier wordt overstappen met behoud van eigen nummer echter niet makkelijker want het nummer zit met deze bankcode aan de bank vast. Banken verwachten dat klanten op termijn wel hun nummer naar de concurrent mee kunnen nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s