Alle financieel adviseurs dienen wft-gecertificeerd te zijn. Ook accountants.

Adfiz: Ook accountants en fiscaal adviseurs onder reikwijdte Wft

03-03-2011 Bron AM

In een gisteren verschenen position paper geeft Adfiz haar visie op een geheel nieuwe deskundigheidsstructuur voor de Wet financieel toezicht (Wft). Hieruit blijkt dat de branchevereniging van mening is dat ook accountants en fiscaal adviseurs onder de reikwijdte van de Wft moet gaan vallen wanneer zij financieel advies geven.

De klant moet volgens Adfiz blindelings kunnen vertrouwen op de deskundigheid van zijn financieel adviseur ongeacht het kanaal waarin deze adviseur actief is. Daarom moeten de vakbekwaamheidseisen niet alleen gelden voor feitelijk leidinggevenden maar voor alle medewerkers die klanten adviseren. Adfiz constateert dat de Wft-opleidingen geen basis kennen in de huidige beroeps- en functieprofielen en dat daardoor een adequate aansluiting van het onderwijs op de praktijk ontbreekt. De organisatie stelt daarom voor beroeps- en functieprofielen op te stellen, waaraan niet alleen de vereiste relevante kennis wordt verbonden, maar ook vaardigheden en competenties.

Verder moeten alle adviseurs beschikken over relevante diploma’s of overeenkomstige certificaten, vindt Adfiz. Ondernemingen die de vakbekwaamheid van hun medewerkers borgen via computersystemen, handleidingen of alleen op basis van het vier-ogen-principe passen niet in de branche, meent de branchevereniging. Daarnaast vindt Adfiz dat ook accountants en fiscaal adviseurs onder de reikwijdte van de Wft moet gaan vallen wanneer zij financieel advies geven.

Reactie MBA Direct: Het is ook veel te moeilijk om het onderscheid tussen adviseren en bemiddelen vast te blijven houden. Ook financieel adviseurs die niet bemiddelen dienen m.i. onder de Wet Financieel Toezicht te vallen. Waarom zouden die adviseurs niet aan de deskundigheidvereisten hoeven te voldoen??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s