Accountant heeft moeite met verplichte accountantwissel per 6 jaar

Mij lijkt ook dat overdrachten van dossiers kostenverhogend gaat werken. Bedrijven/ondernemers zijn hier niet bij gebaat.

Accountancy Initiatiefnota Minister Plasterk 2011-02-15

Verplichte roulatie accountantskantoor

Volgens de NBA heeft het verplicht rouleren van accountantskantoren gevolgen voor de controlekwaliteit. Uit internationale onderzoeken blijkt volgens de accountantsorganisatie dat zich bij verplichte roulatie meer tuchtzaken voordoen en dat ‘fraudulent financial reporting’ meer voorkomt in de eerste jaren van een controle, met name veroorzaakt door gebrek aan cliëntkennis. ‘Kwaliteitsrisico’s beperken zich overigens niet tot de eerste twee jaar; ook tegen het einde van de zesjaarsperiode kan afnemende motivatie en inzet van het accountantskantoor debet zijn aan verminderde kwaliteit. Om deze redenen hebben de meeste Europese landen besloten om verplichte kantoorroulatie niet in te voeren of weer af te schaffen,’ aldus de NBA. Ook wordt opgemerkt dat een kantoorwisseling lastenverhogend werkt. Onderzoek heeft volgens de NBA aangetoond dat de aanloopkosten van het nieuwe accountantskantoor naar schatting 20 tot 50 procent hoger liggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s