‘Hypotheekregelgeving is onnodig streng’

‘Hypotheekregelgeving is onnodig streng’

01-02-2011 • Bron FD

RegioBank Midden Brabant Advies
De regelgeving rond de hypotheekverstrekking in Nederland is te streng. Met de nu op stapel staande verdere aanscherping van die regels schieten de beleidsmakers door. Die bedreigt het herstel van de sterk teruggevallen bouwproductie en ook het algemeen economisch herstel. Dat zegt econoom Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), en voorheen onderdirecteur bij het Centraal Planbureau vandaag in Het Financieele Dagblad.

‘Er is geen reële grond voor striktere hypotheekregels. Hypotheken zijn een veilig product, met een zeer laag risicoprofiel.’ De norm dat een modaal huishouden maar 4,6 maal zijn inkomen kan lenen is volgens hem onnodig krap.

Van Hoek pleit voor een publiek debat. Daarin moet zakelijker worden gekeken naar de risico’s. En daarbij moet ook beleid dat gericht is op beperking van risico, nadrukkelijk worden beoordeeld op de gevolgen voor de woningmarkt.

(Het Financieele Dagblad, pag. 3)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s