Onjuist bericht over CZ en blaaskankerzorg

Onjuist bericht over CZ en blaaskankerzorg

In verschillende nieuwsberichten wordt gesuggereerd dat CZ nu al komt met een kwaliteitslijst van ziekenhuizen met betrekking tot blaaskankerzorg en dat CZ zestien ziekenhuizen geen contract meer voor blaaskankerzorg zal aanbieden. Dit is echter niet juist.

Hoe zit het dan wel?CZ is druk bezig met de voorbereidingen om te komen tot een kwaliteitsbeoordeling van ziekenhuizen op het gebied van blaasverwijderingen als gevolg van blaaskanker. CZ is nog volop in overleg met patiëntenorganisaties en urologen om te komen tot een goede beoordeling en heeft dus nog geen besluit genomen over het wel of niet contracteren van bepaalde ziekenhuizen. Ook is het belangrijk om te weten dat het alleen gaat om operaties waarbij de blaas volledig wordt verwijderd. Het gaat niet, zoals in het nieuws was, om alle blaaskankerbehandelingen.

De normen die CZ gaat gebruiken voor de beoordelingDe normen die CZ gaat hanteren voor deze beoordeling van ziekenhuizen staan nog niet vast. Wel zeker is dat de volumenorm (het aantal operaties per jaar) een belangrijke rol gaat spelen bij de beoordeling. Uit een rapport van KWF Kankerbestrijding blijkt dat het aantal operaties per jaar een belangrijke graadmeter is voor de kwaliteit van operaties. Het risico op overlijden is bij minder dan vijf operaties per jaar aanzienlijk hoger, zo blijkt uit het rapport. Ziekenhuizen die jaarlijks minder dan vijf blaasverwijderingsoperaties doen, kunnen deze daarom beter niet meer doen. Zij kunnen die operaties beter overlaten aan ziekenhuizen waar hier meer ervaring mee is. Er zijn al verschillende ziekenhuizen die hier samen afspraken over hebben gemaakt. In verschillende nieuwsberichten staat echter dat CZ ziekenhuizen die minder dan tien blaasverwijderingsoperaties per jaar doen, niet meer wil contracteren. Dit klopt niet. Na de overleggen met urologen en patiëntenorganisaties wordt pas vastgesteld welke volumenorm gaat worden gebruikt.

Verwacht wordt dat CZ in de eerste helft van dit jaar een overzicht presenteert met prestaties en gebruikte normen op het gebied van blaasverwijderingsoperaties.

Vragen?Hebben uw CZ-verzekerde relaties naar aanleiding van de berichten in de media of dit bericht nog vragen over dit onderwerp? Dan kunnen zij bellen met CZ Zorgservice, telefoonnummer (013) 594 91 10.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s