Voorlopig nog geen beursgang voor ABN-Amro Bank

De Jager: ABN Amro niet voor 2014 naar de beurs

Minister Jan Kees de Jager van Financiën denkt dat de voorbereidingen voor een beursgang voor ABN Amro over twee jaar kunnen beginnen, waarna op z’n vroegst in 2014 een start gemaakt kan worden met het naar de beurs brengen van delen van de bank.

Belangen
De Jager streeft ernaar alle belangen van de overheid in de financiële sector binnen vijf jaar ,,zeer substantieel” terug te brengen. In een brief aan de Tweede Kamer heeft hij maandag de voorwaarden opgesomd waaraan voldaan moet worden. Het gaat er dan onder meer om dat de financïële sector stabiel is en dat de betrokken ondernemingen er klaar voor zijn.

Steun
Gedurende de financiële crisis heeft de overheid een aantal financiële instellingen gesteund. ABN Amro is toen volledig in overheidshanden gekomen.

Stabiel
De minister stelt een aantal mitsen bij de gestelde streeftermijn van vijf jaar: de financiële sector moet stabiel blijven, er moet voldoende belangstelling zijn van investeerders en beleggers en de bedrijven kunnen goede financiele resultaten en vooruitzichten laten zien. Tenslotte wil de staat zijn investering, inclusief kapitaalkosten, “zo veel als mogelijk” terugverdienen.

ABN Amro
Voor ABN Amro geldt dat de bank zich vanaf 2013 kan gaan voorbereiden op de beursgang, nadat de lopende reorganisatie van de bank in 2012 zal zijn afgerond. De Jager verwacht dat een beursgang niet eerder dan 2014 zal plaatsvinden. De minister wijst erop dat de Nederlandse staat naar verwachting nog geruime tijd na de beursgang aandeelhouder van ABN Amro zal blijven, aangezien bij zo’n beursgang doorgaans niet het hele bedrijf in een keer wordt verkocht, maar in verschillende tranches.

Verzekeraar
Ten aanzien van de verzekeraar ASR Nederland stelt De Jager dat dit bedrijf voortgang heeft geboekt om klaar te zijn voor privatisering. Op dit moment wordt gekeken naar mogelijkheden om het bedrijf te privatiseren, hoewel het marktklimaat nog als te ongunstig wordt beschouwd. Voor ASR gaan de gedachten in eerste instantie uit naar een beursgang, stelt de minister, maar andere opties worden niet uitgesloten.

31 miljard euro
Inclusief 3,1 miljard euro aan kapitaalkosten heeft de Nederlandse staat in totaal 31 miljard geinvesteerd in zijn 100%-belangen in ABN Amro Group nv en ASR Nederland nv.

Note redactie weblog MBAdirect:
Ons inziens dient de bank zo spoedig mogelijk geprivatiseerd te worden. Nu kent de bancaire markt een ongelijke strijd / oneerlijke concurrentie. Het lijkt ons niet gewenst dat de Staatskas mikt op een nog hogere opbrengst en verdere risico’s neemt met onze belastinggelden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s