Betaal jij ook liever een lage hypotheeklast dan een dure maandhuur?

Pilot om ‘duurhuurders’ aan een koopwoning te krijgen

Voor advies en bemiddeling: www.middenbrabantadvies.nl

Brongegevens InFinance | 27 januari 2022

Huurders met hoge huurlasten krijgen middels de pilot ‘Duurhuur’ de mogelijkheid om met verantwoorde maatwerkfinanciering een eigen huis te kopen. Het is een gezamenlijk initiatief van o.a. Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, en NHG. Midden Brabant Advies is adviseur en bemiddelaar van al deze genoemde marktpartijen. Ook weten wat de mogelijkheden voor je zijn? Maak dan een afspraak. Bel 013-5212001 (keuze optie 2) of mail naar info@middenbrabantadvies.nl

Nederland telt zo’n 574.000 huishoudens die huren in de vrije sector. 61% van hen besteedt zelfs meer dan 33% van het netto-inkomen aan huur. Binnen de gestelde standaard leennormen hebben deze ‘duurhuurders’ vaak moeite de overstap te maken van de vrije huursector naar een koopwoning, omdat ze op basis van hun inkomen (net) geen passende financiering kunnen vinden.

De aan de pilot deelnemende marktpartijen vinden dat huurders die voor een lange periode maandelijks een hoge huur betalen, bewezen hebben bepaalde woonlasten te kunnen dragen. Met deze pilot willen ze onderzoeken of maatwerk voor deze groep huurders een oplossing kan zijn.

Voldoen aan gestelde kaders

Voor deelname aan de pilot moeten duurhuurders voldoen aan gestelde kaders. Iedere aanvraag wordt hierop beoordeeld. Duurhuurders moeten bijvoorbeeld kunnen aantonen dat ze al meer dan drie jaar een hoge huur betalen, zonder dat dit ten koste is gegaan van hun spaargeld of heeft geleid tot oplopende schulden. Daarbij wordt gekeken naar het betalingsverleden van de huur en of het inkomen stabiel is. Ook worden de toekomstige kosten die ze als woningeigenaar kwijt zijn aan hun eigen woning meegerekend in de maximale woonlast van de hypotheek.

Voordeel is dat ook zzp’ers en flexwerkers in aanmerking komen voor dit maatwerk. Het voldoen aan deze kaders wil nog niet zeggen dat de hypotheek altijd verantwoord is. Dit moet per individuele situatie door de geldverstrekker beoordeeld worden.

Voldoende potentieel

De gezamenlijke pilot loopt maximaal twee jaar of tot duizend hypotheekverstrekkingen. Het bouwt voort op de bevindingen uit onder andere de eerdere pilot voor duurhuurders van BLG Wonen en onderzoeken van andere geldverstrekkers. Door deelname van meerdere partijen (met een gezamenlijk marktaandeel van 28%), is er voldoende potentieel om te beoordelen of dit een oplossing voor duurhuurders kan zijn.

Geïnteresseerde huurders kunnen vanaf vandaag terecht bij een onafhankelijk financieel adviseur; zoals Midden Brabant Advies. Wij beoordelen of je als huurder in aanmerking komt voor de pilot en komt en overleggen met de geldverstrekker of er een verantwoorde hypotheekoplossing voor je is. Als het past binnen de gestelde kaders, dan staat Nationale Hypotheek Garantie (NHG) borg voor deze maatwerkhypotheek.

Meer weten? Voor informatie en/of advies: bel 013-5212001 of mail info@middenbrabantadvies.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s