Informatie: annuleren zomervakantie

Informatie: annuleren zomervakantie

Bron Nh1816:  12-05-2020

Wij krijgen inmiddels met enige regelmaat vragen van verzekerden over de zomervakantie medio juli, augustus en september 2020. Verzekerden bellen vaak omdat ze nu of binnenkort een volgende termijn van de reissom moeten betalen. Op dit moment geldt voor de meeste landen nog een negatief reisadvies volgens code oranje of rood.

Wel/geen dekking annuleringsverzekering
Voor Nederland geldt geen negatief reisadvies, afgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor reizen binnen Nederland is er geen dekking op de doorlopende annuleringsverzekering van Nh1816 als de reis wordt geannuleerd vanwege COVID-19 beperkingen.

Er is wel dekking op de doorlopende annuleringsverzekering van Nh1816 voor reizen die geboekt zijn vóór 20 maart 2020. Om voor een uitkering in aanmerking te komen is het wel van belang dat de juiste richtlijnen worden gevolgd.

Advies: niet zelf de reis annuleren
Heeft de verzekerde een vakantie geboekt en twijfelt hij of hij de reis moet annuleren? Dan adviseren wij de verzekerde niet zelf de reis te annuleren, maar berichtgeving van de reisorganisatie, verhuurder of aanbieder af te wachten. Is de vertrekdatum van de reis al binnenkort (binnen 3 weken) en heeft de verzekerde nog geen bericht van de reisaanbieder ontvangen? Dan adviseren wij hem zelf contact op te nemen met de reisaanbieder.

De verzekerde heeft pas recht op compensatie van de reisorganisatie als definitief duidelijk is dat de reis door beperkingen vanwege het coronavirus (COVID-19) niet door kan gaan. Het is dan de reisorganisatie die de reis annuleert en voor compensatie moet zorgen. Die compensatie kan bestaan uit een voucher (tegoedbon), restitutie van de reeds geheel of gedeeltelijk betaalde reissom of de mogelijkheid de reis om te boeken naar een latere datum en/of andere bestemming. Als de verzekerde de reis zelf eerder annuleert, vervalt dit recht op compensatie vanuit de aanbieder!

Welke stappen moet een verzekerde nemen?

Stap 1: Nooit zelf annuleren. Het is belangrijk dat de verzekerde niet zelf annuleert, omdat hij pas recht heeft op een vergoeding als reizen op de vertrekdatum niet mogelijk is.

Stap 2: Bericht afwachten van de reisorganisatie (zoals reisbureau, vervoerder, verhuurder of aanbieder). Zij zal normaal gesproken enkele weken voor vertrek zelf contact met de verzekerde opnemen over het annuleren van de geboekte reis en de compensatiemogelijkheden die zij aanbieden. Bijvoorbeeld restitutie, een voucher, gratis omboeken, etc. Het is van belang om te beseffen dat voor elke redelijke vorm van vergoeding die de reisorganisatie de verzekerde aanbiedt, géén aanspraak meer kan worden gemaakt op de annuleringsdekking van Nh1816 (art.1.3.4).

Heeft de verzekerde wel recht op vergoeding?
Dan verlagen wij de betaling met de kosten wanneer de verzekerde die terugkrijgt van:

  • de reisorganisatie;
  • het vervoersbedrijf;
  • het garantie- of calamiteitenfonds.

Hoort de verzekerde niets van de reisorganisatie en nadert de vertrekdatum al snel? Dan adviseren wij de verzekerde zelf contact op te nemen met de reisorganisatie.

Stap 3: Als de verzekerde vanwege de COVID-19 beperkingen niet kan reizen én (kort voor vertrek) contact heeft opgenomen met de reisorganisatie, maar het blijkt dat zij niet (kosteloos) de geboekte reis willen annulering/omboeken en/of een redelijke compensatie aanbieden dan…

  • bestaat er dekking op de doorlopende annuleringsverzekering van Nh1816, mits:
    • de reis is geboekt vóór 20 maart 2020 en er op moment van boeken nog geen negatief reisadvies voor de reisbestemming van kracht was;
    • én het negatief reisadvies voor de gekozen bestemming op de vertrekdatum nog steeds geldt.

Let op: bij het indienen van een schadeclaim op de annuleringsverzekering heeft de verzekerde schriftelijk bewijs nodig van de reisorganisatie, waarin staat dat de verzekerde geen enkele vergoeding krijgt (in welke vorm dan ook) met betrekking tot het annuleren van de reis door de reisorganisatie.

Hoe te handelen als de verzekerde een aanvullende of restantbetaling moet doen aan de reisorganisatie?
Het advies: vraag uitstel van betaling aan bij de reisorganisatie, verhuurder of aanbieder, gelet op de onzekere situatie, tot het moment waarop duidelijk is of de reis kan doorgaan of niet.

Wil de reisorganisatie hieraan geen medewerking verlenen? Dan adviseren wij om schriftelijk aan de reisorganisatie te vragen of zij geld teruggeven binnen 14 dagen en geen voucher aanbieden (als de aanvullende/restant betaling wordt gedaan, maar de reis door de COVID-19 beperkingen door de reisorganisatie wordt geannuleerd).

  • Wordt deze toezegging schriftelijk bevestigd door de reisorganisatie? Dan kan de verzekerde de aanvullende/restant betaling doen.
  • Wil de reisorganisatie deze toezegging niet schriftelijk doen? Dan kan de verzekerde aangeven dat hij, als boeker van de reis, het doen van de betaling eenzijdig opschort (gelet op de onzekere situatie). Dit mag niet worden gezien als een annulering. Daarna is het zaak de reactie van de reisorganisatie af te wachten en daarna in overleg te gaan met de financieel adviseur (en verzekeraar).

Concluderend benadrukken wij nogmaals om in ieder geval niet zelf de reis te annuleren, omdat je dan alle rechten ten opzichte van de reisorganisatie verliest.

Voor informatie en/of advies: http://www.middenbrabantadvies.nl of bel 0411-621276

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s