Vermogend en geen trek in een negatieve rente?

ING Bank voert een negatieve rente van 0,5% in voor klanten met rekeningen waarop meer dan euro 1.000.000,00 staat. Het gaat daarbij om zowel betaalrekeningen als spaar- en beleggingsrekeningen. De wijziging gaat in op 1 april in voor zakelijke klanten en op 1 juli voor particuliere klanten.

ING Bank volgt met deze stap ABN Amro Bank, die ook per 1 april een negatieve rente doorvoert voor vermogende klanten. Alleen ligt de grens bij ABN Amro op euro 2.500.000,00. Boven dat bedrag wordt een negatieve rente van eveneens 0,5% berekend door de bank.

Particuliere spaarders krijgen bij ABN Amro Bank vanaf 1 april geen rente meer over tegoeden op vrij opneembare rekeningen. ING blijft voor particuliere klanten met een spaarsaldo tot euro 100.000,00 nog altijd een rente aanbieden van momenteel 0,01%. Zo goed als niets dus. Voor saldi tussen de euro 100.000,00 en euro 1.000.000,00 krijgen klanten echter geen rente meer bij ABN Amro Bank op de spaarrekening.

Negatieve rente bij banken

Banken worstelen wat ze aanmoeten met het doorberekenen van negatieve rentes op spaargeld. De Europese Centrale Bank zet commerciële banken onder druk om geld te laten rollen met een boeterente op spaargeld. Het idee is dat dit een extra stimulans geeft om geld niet op deposito’s te laten staan, maar te investeren in de economie. Alleen is het lastig voor banken om dit in de praktijk te brengen.

De ECB ziet graag dat banken als doorgeefluik fungeren van het eigen rentebeleid, maar het is moeilijk uit te leggen aan klanten waarom een boeterente op spaargeld goed voor ze is. Voor de economie als geheel kan het gunstig zijn als de consumptie en investeringen toenemen, maar als individuele spaarder ligt die afweging natuurlijk heel anders.

In de praktijk ontstaat er een soort tweedeling op de Nederlandse spaarmarkt, waarbij voor particulieren tegoeden tot euro 100.000,00 gevrijwaard lijken te blijven van een negatieve spaarrente. Dit valt af te leiden uit het feit dat zowel ABN Amro Bank als ING Bank 3 klassen hanteren: 1. tegoeden tot euro 100.000,00 krijgen geen negatieve rente. 2. over spaarvermogen tussen de euro 100.000,00 en euro 1.000.000,00 à euro 2.500.000,00 wordt geen rente meer vergoed. 3. en vanaf een substantieel vermogen (euro 1.000.000,00 bij ING Bank en euro 2.500.000,00 bij ABN Amro Bank) geldt er een negatieve rente.

Voor meer informatie en/of advies over spaarrekeningen voor grote vermogens kunt u altijd contact opnemen met Peter Dirks van Midden Brabant Advies (www.middenbrabantadvies.nl telefoon 013-5212001). Hij kan u ook helpen bij vermogensplanning, vermogensadvies en/of investeringsvraagstukken. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s