Kostengrens Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verhoogd naar euro 310.000,00

Bron Adfiz: dinsdag 21 januari 2020
Kostengrens NHG verhoogd naar 310.000

Het is geen verrassing dat de gemiddelde koopsom van woningen de afgelopen jaren is toegenomen. Dit heeft gevolgen voor de Nationale Hypotheek Garantie. Wat er precies is veranderd in 2020 lees je hier.

Het grote voordeel van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is dat jouw hypotheekverstrekker de zekerheid krijgt dat de hypotheek wordt terugbetaald, ook in onverwachte situaties. Denk hierbij aan een scheiding of het verliezen van je baan. Een extra voordeel voor jou is dat je in ruil voor dit stukje zekerheid een lagere hypotheekrente betaalt. Dit voordeel kan oplopen tot gemiddeld 0,5% korting op je maandelijkse hypotheeklasten. Wil je gebruikmaken van een hypotheek met NHG, dan zijn er wel enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen.

Maximale koopsom woning met NHG

De belangrijkste voorwaarde is dat de koopsom van je woning niet boven de NHG-kostengrens mag vallen. In 2019 lag de kostengrens voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie nog op 290.000. Doordat de gemiddelde koopsom van woningen nu een stuk hoger ligt, stijgt de kostengrens voor een hypotheek met NHG mee. De kostengrens zonder energiebesparende voorzieningen bedraagt vanaf dit jaar € 310.000. Wanneer er sprake is van energiebesparende maatregelen is de maximale hypotheek € 328.600 (106% van de marktwaarde). Dit extra bedrag moet dan wel volledig uitgegeven worden aan energiebesparende maatregelen.

Kosten voor NHG iets verlaagd

Om gebruik te kunnen maken van NHG betaal je een borgtochtprovisie. NHG staat immers borg voor jouw lening. In 2020 bedraagt deze borgtocht 0,7% van je totale hypotheekbedrag. Dit percentage is in de afgelopen jaren afgenomen. Je betaalt dus iets minder dan voorgaande jaren. Deze kosten betaal je eenmalig.

Meer weten over de Nationale Hypotheek Garantie?

Wil je weten wat de Nationale Hypotheek Garantie voor jou kan betekenen? Je leest het in ons thema Huis Kopen. Heb je toch nog vragen of kom je er niet uit? Maak dan een afspraak met één van onze adviseurs: http://www.middenbrabantadvies.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s