Grootbanken handelen in strijd met eensporig rentebeleid Hypotheken

Consumentenbond: ING en Rabobank handelen in strijd met eensporig rentebeleid

De Consumentenbond beschuldigt ING en de Rabobank ervan dat zij klanten die hun aflopende spaarhypotheek willen verlengen, een hogere rente rekenen dan bij een gewone annuïteitenhypotheek. De bond noemt dit ongeoorloofd en heeft een melding gedaan bij de AFM.

Alleen bestaande klanten kunnen nog een (bank)spaarhypotheek afsluiten. Voor nieuwe klanten is er de annuïteiten- of lineaire hypotheek. Maar ING rekent bij een (bank)spaarhypotheek een rente-opslag van 0,3% (10 jaar vast) tot 0,85% (20 jaar vast). Rabobankklanten betalen gemiddeld zo’n 0,35% meer rente bij hun (bank)spaarhypotheek dan klanten met een annuïteitenhypotheek.

ING voert als motief voor het prijsverschil aan dat een (bank)spaarhypotheek meer risico kent. Olof King, directeur belangenbehartiging Consumentenbond noemt dit klinkklare onzin. ‘Een spaarhypotheek is zelfs beter bestand tegen renteschommelingen.’

Adviseurs informeren onvoldoende
Door de lagere rente lijkt een annuïteitenhypotheek financieel het gunstigst. Maar dat is hij niet. King: ’Consumenten weten vaak niet dat ze belastingtechnisch veel voordeliger uit zijn met een bankspaarhypotheek. Ze sparen hiermee belastingvrij, waardoor ze in een relatief korte tijd een aardig kapitaal voor de aflossing opbouwen. En daarnaast profiteren ze gedurende de hele looptijd van de maximale renteaftrek. Bij een annuïteitenhypotheek wordt de renteaftrek juist elke maand minder. Consumenten verliezen zo, zonder dat ze het in de gaten hebben, tienduizenden euro’s.’

De Consumentenbond signaleert dat veel hypotheekadviseurs hun klanten hier onvoldoende over informeren. Tussenpersonen kiezen vaak voor de makkelijkste weg en bieden gewoon aan om over te stappen naar een annuïteitenhypotheek bij een aanbieder met de laagste rente.

Uitspraak AFM
Volgens de Consumentenbond handelen ING en Rabobank in strijd met het eensporig rentebeleid. Dat is erop gericht om bestaande klanten te beschermen bij verlenging van hun hypotheek. De Consumentenbond wil hierover een uitspraak van de Autoriteit Financiële Markten. Ook zal de consumentenorganisatie contact opnemen met de branche.

Voor informatie of advies; bel 013-5212001 of stuur een mail naar info@middenbrabantadvies.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s