Financiële gevolgen voor huizenbezitters en -kopers in 2018

Financiële gevolgen voor huizenbezitters en -kopers in 2018

Geplaatst op: dinsdag 2 januari 2018 | Bron Adfiz
Financiële gevolgen voor huizenbezitters en -kopers in 2018

Welke grote veranderingen zullen er voor jou plaats gaan vinden in 2018? Misschien gaan je partner en jij wel trouwen. Of wellicht staat er een verhuizing op de planning en ben je van plan een nieuwe woning aan te schaffen. Mocht je jouw ideale huis gespot hebben en plannen hebben een bod te doen, lees dan voordat je naar de makelaar gaat eerst wat er in 2018 voor jou staat te veranderen.

Loan-to-value omlaag

Wil je een hypotheek aanvragen, houd er dan rekening mee dat met ingang van 1 januari 2018 de maximale hypotheek nog maar 100% van de totale waarde van de woning mag bedragen. In 2017 was dit nog 101%.

Tweeverdieners kunnen meer lenen

Vanaf dit jaar kunnen tweeverdieners iets meer geld lenen. Het laagste inkomen wordt in 2018 namelijk voor 70% meegewogen in het bepalen van het hypotheekbedrag. In 2017 was dit nog 60%. Willen je partner en jij dit jaar een nieuwe woning kopen? Dan biedt dit jullie als huizenkopers dus iets meer ruimte.

Hogere Nationale Hypotheekgarantie (NHG)

Doordat de huizenprijzen stijgen, gaat de grens voor een hypotheek met NHG in 2018 omhoog naar 265.000 euro. In 2017 was dit nog 245.000 euro. Duurdere woningen komen daardoor in aanmerking voor NHG.

Renteaftrek restschuld niet langer mogelijk

Verkoop jij je woning in 2018 met verlies en moet je geld lenen om het verschil te overbruggen? Dan heb je geen recht meer op belastingaftrek van deze rente. Betaal je al rente over je restschuld? Dan verandert er niets en blijft de termijn van 15 jaar gelden voor de aftrekbaarheid van de rente.

Wat verandert er voor jou financieel in 2018? Doe de test!

Met de online tool ‘Wat betekent dit voor mij?’ helpt Wijzer in geldzaken jou inzicht te krijgen in maatregelen die voor jouw persoonlijke financiële situatie van belang zijn. Je vindt de tool hier:

https://tools.wijzeringeldzaken.nl/t/wbdvm/finfin/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s