Haaren bij Oisterwijk: de meest realistische gemeentelijke herindeling …

Uw stem moet gehoord worden! (deel 9) >> Samenvoeging van Haaren met Oisterwijk is reële en gewenste optie.

Vorig najaar hebben inwoners van Haaren, Helvoirt en Biezenmortel massaal laten weten dat ze de fusie van de gemeente Haaren met Boxtel en Sint Michielsgestel niet zien zitten. Meer dan 95% sprak de voorkeur uit voor het samengaan van het dorp Haaren met Oisterwijk. Wat volgde was een uitstel van besluitvorming en de gemeente Haaren ging eerst onderzoeken welke toekomstvarianten kansrijk zijn. De eerste resultaten zijn eind september verspreid in een speciale krant.

Ook de gemeente Oisterwijk werd hierbij vergeleken met de buurgemeenten. Jaarlijks wordt door het magazine Elsevier een overall ranking gemaakt van alle gemeenten in Nederland. Hierin worden allerlei zaken meegenomen, zoals voorzieningen de leefkwaliteit. Oisterwijk staat daarbij landelijk op nummer 46. Ter vergelijking: Haaren staat op plek 69 en Boxtel op plek 269.

Opvallend was dat het door de gemeente Haaren ingehuurde adviesbureau de maatschappelijke oriëntatie van Haaren op Oisterwijk neutraal beoordeelde. Dit vanwege het feit dat Oisterwijk minder op Haaren is georiënteerd, dan andersom. Dat is natuurlijk logisch en dat is ook zo bij Biezenmortel+Tilburg, Helvoirt+Vught en Esch+Boxtel; maar die kregen wel een hoog. Deze beoordeling is op z’n zachtst gezegd zeer discutabel.

Inmiddels is ook duidelijk dat een splitsing van de gemeente Haaren eenvoudig te realiseren is. Er hoeft geen formele herindeling plaats te vinden, maar een ‘lichte samenvoeging’ met Oisterwijk zou volstaan. Oisterwijk heeft inmiddels aangegeven dat ze het dorp Haaren met open armen ontvangen. Kortom: Oisterwijk is een aantrekkelijke partij (hoort bij de aantrekkelijkste gemeenten van Brabant, heeft een hoog voorzieningenniveau en ligt om de hoek), Oisterwijk staat open voor Haaren en er zijn geen wettelijke of procedurele bezwaren. En ook voor de ambtenaren gelden prima regels bij opsplitsing en samenvoeging.

Begin oktober vonden de inwonersbijeenkomsten plaats, waarin met inwoners uit Haaren in gesprek gegaan werd over de toekomst van de gemeente Haaren. De aanwezigen discussieerden over wat zij belangrijk vonden in Haaren. Vervolgens werd dat vertaald naar de vraag in welk gemeentelijk scenario dit het beste geborgd is. Daarin waren de aanwezigen eensgezind. Zoals al eerder in de enquête is uitgesproken, geven de Haarenaren ook nu weer aan dat ze hun belangen het beste verwezenlijkt zien bij een samenvoeging met Oisterwijk.

Ook in de andere dorpskernen is zo’n voorlichtingsavond gehouden. De resultaten zijn ook hier niet verrassend: Biezenmortel ziet haar toekomst bij Tilburg of Oisterwijk en Helvoirt bij Vught.

Esch geeft aan georiënteerd te zijn op Boxtel en willen als dorp of gemeente met Boxtel samenwerken of samengaan.

De gemeente gaat zich nu verdiepen in de onderzoeksresultaten en gaat vervolgens de inwoners raadplegen. Hierbij kunt u nogmaals uw voorkeur aangeven. Het laatste woord is aan de gemeenteraad. De burgers hebben al verschillende malen hun voorkeur geuit. Aan de gemeenteraad het laatste woord om te laten zien dat ze echt een volksvertegenwoordiging zijn.

Belangengroep Toekomst Haaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s