De Europese Centrale Bank hanteert een negatieve rente

De Europese Centrale Bank (ECB) voert per 11 juni 2014 een negatieve depositorente in voor banken met overtollige kasgelden. De rente op dergelijke kasgeldrekeningen van de ECB gaat op die dag van 0% naar -0,1%. Daarnaast gaat ook de gewone ECB-rente omlaag. Deze gaat van 0,25% naar 0,15%.

Dit betekent ongetwijfelt dat de rente op spaarrekeningen verder onder druk komt te staan. Het kan interessant zijn om spaargeld langer vast te gaan zetten op een deposito of op een geconditioneerde spaarrekening; zoals EigenHuis Sparen van RegioBank (momenteel 1,9% rente). Voor wie geen behoefte heeft aan spaarreserves of flexibiliteit ten aanzien van specifieke of onvoorziene uitgaven, kan natuurlijk ook (extra) aflossen op de hypotheek. Ook de rente op kredieten zal vermoedelijk gaan dalen. Een gegeven is dat banken de kredietrente niet zo snel zullen aanpassen als die van de spaarrente.

Europese banken zijn verplicht kasreserves aan te houden bij de ECB. Over de verplichte kasreserves wordt wel rente vergoed door de ECB. Aanhouden van overtollig geld bij de ECB blijft voor banken wel interessant…. ook bij een negatieve rente!! Dit omdat alle bankreserves welke gestald zijn bij de ECB meetellen voor de vereiste liquiditeitspositie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s