De kracht van periodiek beleggen

17 February 2014
Door Theo Krins | Manager Vermogensadvies Legal & General

De kracht van periodiek beleggen

Eind 2013 trokken de beurskoersen flink aan en bereikte de AEX-index voor het eerst sinds 2008 weer een stand van 400 punten. Menig twijfelende belegger zal gebaald hebben dat hij aan de zijkant is blijven staan. Of toch niet? In januari deden de beurzen wereldwijd weer een flinke stap terug en daarmee zal een deel van die twijfelende beleggers opgelucht adem halen. De vraag is echter of deze opstelling verstandig is als je streeft naar een rendement op lange termijn. Door de huidige lage rentes en inflatie moet je toch al snel minimaal 4% rente ontvangen om nog enig (positief) rendement te maken.

Maar goed, als je wilt gaan beleggen, moet je dan alle beschikbare gelden in één keer beleggen of kan je dat beter spreiden door periodiek te gaan beleggen?

Hoog rendement

Bij de vraag of je al dan niet periodiek moet gaan beleggen gaat het erom of je al dan niet voor het hoogste rendement gaat. Als dat namelijk je uitgangspunt is, is het vaak aantrekkelijk om gelijk vol belegd in aandelen te zijn.
Maar er speelt iets psychologisch mee: we willen graag zo min mogelijk verlies en kiezen graag voor spreiding van het risico.

Een voorbeeld om het duidelijk te maken: stel je hebt de keuze tussen optie één, een zekere winst van 500 euro en optie twee, een 50% kans op 1.000 euro winst en 50% op niets. De meesten onder ons kiezen dan optie één. Maar krijgen we de keuze tussen optie drie, een zeker verlies van 500 euro en optie vier, 50% kans op een verlies van 1000 euro en 50% kans op niets, dan zijn we geneigd om de laatste optie te kiezen. Het lijkt logisch, maar rationeel gezien klopt het niet.
In het eerste geval gaat het om + € 500 en in het tweede geval om – € 500,-. Dat minteken bepaalt nu echter precies ons gevoel, dat doet meer pijn dan winst. Bij periodiek beleggen speelt dit ook een rol.

Periodiek beleggen

Stel je koopt elke maand voor 100 euro aandelen ING. In periode één koop je 10 aandelen ING voor 10 euro. Het aandeel zakt in die periode naar 2 euro. In periode twee koop je dus 50 aandelen. Je hebt nu 60 aandelen met een gemiddelde aankoopprijs van 3,33 euro.

Je hebt ‘goedkoop’ gekocht en dat geeft een goed gevoel. Dat je op dat moment verlies hebt gemaakt raakt je nauwelijks. Waarschijnlijk wordt daar niet of nauwelijks op gelet.

Had je een bedrag in één keer belegd, bijvoorbeeld 5.000,- euro, dan had gelijk een fors verlies “aan je broek gehad” en reken maar dat dit bij veel (beginnende) beleggers pijn doet.

Rust

Periodiek beleggen geeft de beleggers over het algemeen rust, het loopt gewoon door en er is minder behoefte om ermee te stoppen of de beleggingen te verkopen. Dat is gunstig voor de beoogde doelstelling, want juist door timing gaat het vaak mis. Er wordt te snel verkocht en te laat gekocht, met alle gevolgen voor het rendement.

De adviseur kan juist door het advies voor periodiek beleggen een stuk rust bezorgen. De klant zal hierdoor mogelijk niet het hoogste rendement halen, maar omdat in de praktijk de belegger met deze methode doorgaat, zal het beoogde doelkapitaal naar verwachting eerder realiteit worden. En dat is toch waar het uiteindelijk om gaat.

– See more at: http://blog.landg.nl/post/2014/02/17/De-kracht-van-periodiek-beleggen.aspx#sthash.KJdWYOsQ.dpuf

Midden Brabant Advies is gecertificeerd Vermogensadviseur namens en voor Legal & General: www.middenbrabantadvies.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s