Lichte groei van de Nederlandse economie

Lichte groei van de Nederlandse economie

Volgens de voorlopige berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de economie in het tweede kwartaal van 2012 met 0,2% gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder; wat nog altijd een daling van 0,5% betekent in vergelijking met tweede kwartaal van 2011.

Twee kwartalen op rij met lichte groei
Ook in het eerste kwartaal groeide de Nederlandse economie (uitgedrukt in het zogenaamde Bruto Nationaal Product) met 0,2%. De export is in het tweede kwartaal met 3,6% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de export van aardgas en van aardolieproducten steeg. De export naar niet eurolanden steeg het hardst.
De particuliere consumptie door huishoudens is in het tweede kwartaal met 1,3% gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Met name kleding, auto’s en meubelen. De sportzomer zorgde er welk voor dat er meer geld aan consumentenelektronica is besteed.

Lagere investeringen
De investeringen in vaste activa lagen in het tweede kwartaal 3,2% lager dan een jaar eerder. Deze daling komt voort uit de malaise in de bouw. Vanwege aflopende fiscale stimulering werd wel meer geïnvesteerd in bedrijfswagens.

Opnieuw minder banen
In het tweede kwartaal van 2012 waren er 55.000 minder banen dan een jaar eerder en 16.000 minder ten opzichte van het eerste kwartaal. Dit is een daling van 0,7%. In vrijwel alle bedrijfstakken zijn er nu minder banen dan een jaar geleden. Alleen in de handel, vervoer en horeca, in de zorg en in de informatie en communicatie zijn er meer banen dan een jaar eerder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s