Nieuwsbrief van Minister van Financien | Jan-Kees de Jager

Beste mensen,

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een nieuwsbrief heb gestuurd. Dat betekent natuurlijk niet dat ik heb stilgezeten. Het tegendeel is waar. Ik ben net terug uit China. Ik heb daar in Nanjing een belangrijke bijeenkomst bijgewoond van de G20. Deze bijeenkomst van ministers van Financiën, centrale bankpresidenten en wetenschappers stond in het teken van het internationale monetaire systeem. Hoofdonderwerp op de agenda was de toekomst van de monetaire en financiële architectuur in de wereld. Als we een volgende crisis willen voorkomen, moeten we niet alleen zorgen voor goed toezicht op de financiële sector, maar ook het internationale monetaire systeem hervormen. Ik heb gepleit voor een grotere rol voor het Internationaal Monetair Fonds. Het is goed dat Nederland bij zo’n belangrijk onderwerp weer betrokken was bij de G20.

Ik heb in China meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om Nederlandse ondernemers te ontmoeten. Dat vind ik altijd mooi om te zien: waar je ook komt in de wereld, er zijn altijd wel ondernemende Nederlanders actief!

Afgelopen weken was het ook druk in de Tweede Kamer. Het is je vast niet ontgaan dat er veel ophef is ontstaan over de bankbonussen bij de top van ING. Inmiddels heeft ING afgezien van een bonus. Daar ben ik blij mee. Banken die steun van de Staat krijgen of instellingen die gebruik maken van garantieregelingen van de overheid mogen wat mij betreft geen bonussen meer uitkeren aan de bestuurders. Ik wil dat in wetgeving gaan vastleggen. Het bonusnieuws kwam overigens aan het begin van het Tweede Kamerdebat over het rapport van de parlementaire commissie-De Wit, die onderzoek deed naar de oorzaken van de financiële crisis. Het was een belangrijk en stevig debat. Ik wil, evenals de Tweede Kamer, dat het vertrouwen in de financiële sector herstelt. We hebben nog een lange weg te gaan. Ik heb onlangs een lijst met maatregelen gepresenteerd voor de financiële sector. Zo heb ik aangekondigd nog dit jaar een bankenheffing te introduceren. Het is mijn bedoeling dat daarmee het systeem wordt betaald om spaarders te compenseren die slachtoffer worden van een failliete bank.

Tussen al het banken- en bonussennieuws staan de maanden maart en april helemaal in het teken van de begrotingsbesprekingen. Het komt er kort gezegd op neer dat alle ministers één voor één bij mij langs komen om hun begroting door te spreken. Daarbij kijken we niet alleen naar 2011, maar ook naar de jaren daarna. Tot nu toe verloopt het ene gesprek soepeler dan het andere. Hoewel ik op dit moment nog niet alle ministers heb gesproken, is er door het voortraject – waarin mijn ambtenaren alles tot in de puntjes voorbereiden – al een goed totaalbeeld. Als je alle gemelde problemen en tegenvallers bij elkaar optelt, dan gaat het voor dit lopende jaar om een totaalbedrag van rond de € 2 miljard. Dat is veel geld, maar het is wel belangrijk om dat in het juiste perspectief te zien: de totale begroting omvat ruim € 250 miljard aan uitgaven en de problematiek is qua omvang ongeveer vergelijkbaar met voorgaande jaren. Bovendien is er ook sprake van enkele meevallers in de vorm van uitgaven die lager zijn dan geraamd.

Nu de reis naar China achter de rug is richt ik mij op de volgende korte reis. Vandaag vertrek ik naar Hongarije. Ik heb daar eerst een ontmoeting met alle ministers van Financiën van de Eurolanden, de zogeheten Eurogroep. Vervolgens een EcoFin-vergadering waar ook Europese ministers van niet-Eurolanden aanschuiven. We hebben een enorme stap gezet om de Europese begrotingsregels – het zogenoemde Stabiliteits- en Groeipact – aan te scherpen. We zijn het met de ministers van alle 27 EU-landen eens geworden over een pakket aan maatregelen om de begrotingsdiscipline in de EU aan te scherpen. Ook hebben we uitgangspunten over concurrentiekracht geformuleerd. Het gaat daarbij vooral om het voorkomen van een nieuwe crisis in de toekomst. In Hongarije spreken we daar komend weekend informeel over door.

Je leest het, het zijn drukke maar interessante tijden! Ik heb de afgelopen weken verschillende media-optredens gehad. Hieronder nog enkele links:

http://www.rijksoverheid.nl/regering/het-kabinet/bewindspersonen/jan-kees-de-jager/in-de-media

http://www.vpro.nl/programma/buitenhof/afleveringen/44565977/media/44567893/  

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/videos/2011/04/05/wekelijks-gesprek-rtlz-5-april-2011.html

Hartelijke groet,

Jan Kees

PS: kijk ook eens op www.jankeesdejager.nl en je kunt me volgen op Twitter, zie www.twitter.com/jcdejager.

Ken je mensen die geïnteresseerd zijn in mijn nieuwsbrief? Stuur ze dan deze mail gerust door of maak ze erop attent dat ze zich kunnen aanmelden. Dat kan met een email aan nieuwsbriefdejager@minfin.nl.

Wil je mijn nieuwsbrief niet meer ontvangen? Laat dit dan even weten door deze mail te beantwoorden, zodat je van de verzendlijst kunt worden gehaald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s