Waarom moet de assurantiebelasting omhoog?

Staatsbedrijf en verzekeraar ASR Nederland heeft in 2010 een nettoresultaat geboekt van 317 miljoen euro. Dat is 24 procent meer dan in 2009, toen de winst uitkwam op 255 miljoen euro.

De premieomzet is in vergelijking met een jaar eerder in 2010 met 4% gedaald tot 4,74 miljard euro. ASR heeft een kostenbesparing van 100 miljoen euro doorgevoerd. Om de winstgevendheid op niveau te houden is het volgens ASR nodig de kosten structureel verder te verlagen. Dat gebeurt door de efficiency verder te vergroten. Volgens topman Jos Baeten laat het resultaat zien dat ASR ‘financieel stevig staat en de stijgende lijn die in 2009 is ingezet, weet vast te houden.’

De solvabiliteit van de verzekeraar daalde in 2010 tot 221%. De daling wordt volgens ASR vooral toegeschreven aan de daling van de rente, waardoor de waarde van de ooit uit te keren levensverzekeringen in de boeken stijgt. Ook drukte de stijging van de levensverwachting op de buffers van de verzekeraar. De waardestijging van aandelen en vastgoed hadden wel een positief effect op de buffers. Mede in reactie hierop heeft de verzekeraar de beleggingsrisico’s verder teruggebracht. Risico’s binnen de beleggingsportefeuille verder teruggebracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s