DNB waarschuwt levensverzekeraars voor overcapaciteit

DNB waarschuwt levensverzekeraars voor overcapaciteit

AMSTERDAM (Dow Jones / 14 februari 2011) –De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt maandag verzekeraars voor de risico’s van overcapaciteit en zal ze dwingen een strategie te ontwikkelen om hiermee om te gaan.

“Onder deze marktomstandigheden bestaat het risico dat verlieslatende producten in de markt worden gezet, hetgeen de levensvatbaarheid van verzekeraars op termijn kan bedreigen”, stelt de toezichthouder op de sector in een brochure.

DNB wijst onder meer op “de introductie van fiscaal begunstigd banksparen”, als een aanleiding tot de overcapaciteit. Dit bankproduct is een goedkoop alternatief gebleken voor traditionele levenproducten en heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen.

De centrale bank stelt zich daarom als doel verzekeraars bewust te maken van de risico’s die ze lopen en “hen ertoe te bewegen eventuele problemen op te lossen en een bedrijfsmodel te ontwikkelen dat houdbaar is”.

De waarschuwing komt in een tijd waarin verzekeraars worstelen met het herwinnen van vertrouwen onder consumenten, waaraan ze voorheen te duur gebleken beleggingspolissen verkochten en die nu massaal overstappen op spaarproducten.

Daarbij herstelt de sector nog van de economische teruggang en gaat nog gebukt onder historisch zeer lage renteniveaus.

Grote partijen op de Nederlandse markt, zoals Nationale Nederlanden van ING Groep nv (INGA.AE), SNS Reaal nv (SR.AE) Aegon nv (AGN.AE) en Delta Lloyd nv (DL.AE), hebben in de recessie diep gesneden in de kosten. Ook hebben veel van hen ingezet op de markt voor pensioenen, terwijl anderen, zoals Delta Lloyd, bankdiensten zijn aan gaan bieden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s